(Video) 15 Temmuz'da katledilen darbe karşıtları İstanbul'da anıldı

14.08.2016 - 17:48
Haberi paylaş

Adalet Zemini aktivistleri, bugün İstanbul'da İBB binası önünde, 15 Temmuz'da darbeye direnirken öldürülenleri anmak için bir basın açıklaması yaptı. İBB'nin önüne güller bırakıldı.

Fatma Akdokur'un konuşmasıyla başlayan eylemde, Adalet Zemini adına okunan basın açıklaması şöyleydi:

15 Temmuz bir daha asla!

15 Temmuz 2016 gecesi, kanlı bir darbe teşebbüsüyle derinden sarsıldık. Bizler, Adalet Zemini grubu üyeleri olarak, kimden geldiği ve kime karşı olduğundan bağımsız olarak darbelerin tümüne kayıtsız, şartsız karşıyız. 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe teşebbüssünü lanetliyoruz.

Bu girişimin başarısızlığının arkasında, geçmiş darbe dönemlerinde göremediğimiz bir demokrasi bilincinin toplumda yer bulmasının yattığının farkındayız. Daha önceki darbe tecrübelerinden farklı olarak, ilk defa toplumun geniş kesimleri sokağa çıkarak, büyük bir cesaretle ve tarih yazarak darbeye karşı durdular. Bu süreçte hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Darbeyle devrilmeye çalışılan bir iktidarın yaşanan travma sonrasında karşı karşıya kaldığı zorluk ve sorumlulukların bilincinde olarak; demokrasimizin daha sağlam ve güvenli temellere oturabilmesinin yolunun, darbe ile mücadele de dahil olmak üzere her alandaki siyasi mücadelenin demokratik usullere uygun yapılmasından geçtiğine inanıyoruz.

Bu doğrultuda Adalet Zemini olarak aşağıdaki hususları önemli buluyoruz:

- Darbe girişiminin ardından yürütülen süreçte adil yargılanma hakkının kesintiye uğratılmadığının ve masumiyet karinesi ilkesinden taviz verilmediğinin görülmesi, OHAL yetkilerinin hak ihlallerine yol açmadan ve istisnai olarak kullanıldığının, suçluyla masumun birbirine karıştırılmadığının anlaşılması, soruşturmalardan çıkacak sonuçlara güveni arttıracaktır.  

- Devlet idaresinde şeffaflık, denetlenebilirlik ve hesap sorulabilirlik ilkelerini hayata geçirecek kurumların oluşturulması, liyakat, ehliyet ve hakkaniyet şartlarının objektif bir biçimde uygulanması; siyasetin her aşamasında halkın etkinliğinin sağlanması umut verici çok önemli adımlar olacaktır.

- Cumhuriyet seçkinciliğinin pasifize ettiği halk, sadece darbelerde ve seçimlerde hatırlanan pasif bir unsur olmaktan çıkarılarak, hak ettiği statüye kavuşturulmalıdır. Unutulmamalı ki darbeye karşı en etkin mücadele halk tarafından verilmiştir.

- Darbeler geleneğine kesinlikle son verilmesi açısından Genelkurmay Başkanlığı’nın Savunma Bakanlığı’na, Jandarma Genel Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasını, askerî eğitimin demokratik bir rejimin kriterlerine uygun hâle getirilmesini destekliyoruz.

- 15 Temmuz darbe girişiminde de önemli etkisi olduğunu düşündüğümüz, orduyu siyaseten işlevselleştiren ve güçlendiren ve toplumu militarize eden Kürt sorununun çözümünde barışçı ve müzakerelere dayanan bir siyasete geçilmesinin aciliyetini hatırlatıyoruz.

- Büyük bir cesaretle darbeyi durdurmayı başarmış Türkiye toplumunun, içinden geçmekte olduğumuz bu zor süreci daha fazla demokrasi ile atlatacağına inanıyoruz. Bu sebeple toplumun tüm kesimlerinin hak ve özgürlüklerini kapsayan çoğulcu, eşitlikçi, demokratik yeni bir Anayasa için bir an önce harekete geçilmesini talep ediyoruz.

Adalet Zemini

Basın açıklamasına katılan aktivistler, daha sonra İBB'nin önüne, 15 Temmuz'da öldürülenlerin anısına gül bıraktı.

Eylemin çağrıcısı olan aydın ve aktivistler şöyleydi:

Abdulvalid Gezer
Alev Erkilet
Ali Akel
Ali Öner
Atilla Dirim
Besim Delaloğlu
Burak Kalpaklıoğlu
Cem Somel
Cemal Yardımcı
Cihangir İslam
Çağla Oflas
Çiğdem Kelemet Türk
Dilaver Demirağ
Ersin Damarsardı
Evren Ergec
Faruk Sevim
Fatma Akdokur
Ferhat Kentel
Funda Ata
Giray Köprülü
Gülayşe Koçak
Gülsüm Ekinci
Halil Ibrahim Yenigün
Hasan Fehmi Özer
Hasan Pehlivan
Hasan Uyar
Hidayet Tuksal
İslam Özkan
İsmail Çapar
Jale Mildanoğlu
Kemal Başak
Kuban Kural
Mehmet Arif Koçer
Meltem Oral
Murat Erkman
Nazif Kapusuz
Nurten Eliaçık
Ozan Tekin
Ömer Faruk Gergerlioğlu
Roni Margulies
Serhat Özdili
Sıdıka Çetin
Sinan Kurban
Sinan Özbek
Subhan Erkan
Şenol Karakaş
Şevki Evrendilek
Tarkan Tek
Ufuk Uras
Ümit Aktaş
Volkan Akyıldırım
Yavuz Sabancı
Yasin Altıntaş
Yıldız Önen
Zeynep Tanbay

Bültene kayıt ol