Filistin’e Özgürlük Platformu’nun (FÖP) düzenlediği “Filistin için Özgürlük ve Dayanışma Konseri” 26 Ocak Pazar günü Kadıköy Sahne’de yapıldı. Konserde Gazzeli sanatçıların oluşturduğu Sol Band’den Fares Anbar ve Ahmed Haddad’ın yanı sıra Filistinli, Cezayirli, Suriyeli pek çok sanatçı da yer aldı. Konsere Türkiye’den de çok sayıda sanatçı katılım gösterdi.
Filistin bayrakları ve “Filistin direnişi kazanacak”, “İşgalci İsrail Terörüne Son”, “Yahudi Düşmanlığına Geçit Yok: Sorumlu İsrail Devleti” ve “İsrail ile Askeri, Ekonomik Anlaşmara Son” dövizleriyle süslenen salonda hayvan hakları mücadelesi yürüten Yaşatacağız Platformu ve Sol Band’ın standları yer aldı.
FÖP’ün daha önce yaptığı onlarca eylem, etkinlik ve basın açıklamasından videoların kullanıldığı bir sinevizyonun ardından, konserin açılış konuşmasını Fatma Örgel, Dila Ak ve Banu Kanıbelli yaptı. Konuşmada soykırımcı İsrail şiddeti karşısında Filistin direnişinin önemine vurgu yapılarak “İsrail’i bugün yöneten aşırı sağcı Siyonist koalisyonun ve bu koalisyonun lideri Netanyahu’nun Büyük İsrail hezeyanları hayata geçemedi. Çünkü Filistin halkı direndi. İsrail’in Gazzelileri Sina Çölü’ne sürme hedefi başarısız oldu. Netanyahu ve suç ortaklarının başta Hamas olmak üzere tüm Filistin direnişini yok etme hedefi başarısız oldu. Gazze’yi insansızlaştırarak İsrailli yerleşimcilerle doldurma planı çöktü” denildi. İsrail’in politik bir yenilgi aldığı ve tüm dünyada teşhir olduğunun altı çizilirken küresel Filistin ile dayanışma hareketinin burada oynadığı role işaret edildi.
Konuşmada bundan sonra yapılması gerekenler “İsraille normalleşme hiçbir zaman hiçbir şekilde kabul edilemez. İsrail’e her düzeyde ambargo bir zorunluluktur. İsrail’in saldırganlığını engelleyecek tek güç yalnızlaştığını görmesi olacaktır. Bu ekonomik bir yalnızlık ve tecrit, askeri bir yalnızlık, politik bir yalnızlık, kültürel bir yalnızlık olmalıdır. İsrail tek başına bırakılmalıdır. Türkiye, İsrail’e yönelik tam ambargo konusunda kararlı olduğunu ilan etmeli ve hemen bu karara uygun pratik adımları atmalıdır. Aylar süren işgalle iş birliği yapan tüm siyasiler, şirketler teşhir edilmeli ve kişilere ve şirketlere yaptırım uygulanmalı, yargılanmaları sağlanmalıdır” denilerek özetlendi.
Açılış konuşmasının ardından Esra Aydın Gökgöz ve Eyüp Ömer Bal ve gönderdiği video ile konsere katılan Stiff, şarkılarıyla konsere güç verdi. Bu şarkıları Filistin Devleti İstanbul Başkonsolosu Hanaa Aburamadan’ın mesajının okunması FÖP aktivistlerinden Şenol Karakaş tarafından okunması izledi. Sayın Aburamadan’ın mesajında “Geçtiğimiz yıllarda, özellikle Gazze Şeridi'nde halkımızın soykırıma tabi tutulduğu ve tüm imkan ve tesislerinin kapsamlı bir şekilde yok edildiği son 15 ayda, halkımızın başına gelen tüm felaketlerde yanımızda durmanız, bu halk var olduğu sürece Filistin'in çocukları, kadınları, erkekleri ve yaşlıları tarafından unutulmayacak değerli bir çabadır” denildi. Mesajda İsrail saldırılarının Gazze ile sınırlı olmadığına işaret edilerek “İsrail ordusunun ve yerleşimci sürülerinin Cenin'de, Nablus’da ve El Halil gibi diğer tüm Filistin şehirlerinde de gerçekleştirdiği katliam ve yıkımlara benzer barbarca saldırılara” dikkat çekildi. Başkonsolosun mesajı “Filistin halkı kazanacak” sloganlarıyla karşılandı.
Başkonsolosun mesajının ardından sahneyi sırasıyla Alaz Pesen ve Aslı Büyükköksal, Taner Öngür ve Serap Yağız aldılar. Daha sonra İsrail’i uluslararası alanda yalnızlaştırmayı hedefleyen Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar (BDS) kampanyasının Türkiye ayağı olan BDS Türkiye’den Ümit Doğru bir konuşma yaparak, Türkiye üzerinden İsrail’e gönderilen petrole ve İsrail’de yatırımları bulunan Zorlu holdinge dikkat çekti. Zorlu holdingin bir yandan işgale suç ortaklığı yaparken diğer yandan başta Zorlu PSM ve Vestel olmak üzere pek çok alanda faaliyete devam ettiğini vurgulayan Doğru, Zorlu holdinge yönelik tepkilerinin büyümesinin önemine dikkat çekti.
BDS Türkiye’den yapılan konuşmanın ardından Suriyeli sanatçı Omar Alkilani ve Sol Band’dan Fares Anbar, Ahmed Haddad Noor Artist ile birlikte sahnedeydi. Sanatçılar “Naci en Palestina” şarkısının da dahil olduğu Arapça pek çok şarkı söylediler. Onları Banu Kanıbelli ve Fares Anbar, 6 Şubat depreminin ardından yazılan “Hangi Ağaç” şarkısını birlikte seslendirmesi izledi.
Konserin son bölümünde iki dilli (Arapça – Türkçe) şarkılarıyla Omar Alkilani ve Selin Sümbültepe ile Yasemin Göksu ve İlkay Akkaya yer aldı. Yasemin Göksu, yaptığı konuşmada Türkiye’de ve dünyada ötekileştirilenlerin kurduğu yakınlığı vurguladı. İlkay Akkaya da Filistin için daha büyük kalabalıklarla bir araya gelmenin önemine işaret etti ve Yaşatacağız kampanyasının Anayasa Mahkemesine yönelik düzenlediği imza kampanyasına katılım çağrısında bulundu. Konser hep birlikte söylenen “Çav Bella” ile bitirildi.