Kağıt üstünde hile: İsrail'e ihracat devam ediyor

08.10.2024 - 11:44
Haberi paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaretin tamamen kesildiğini söylemişti. Gazeteci Metin Cihan, İsrail ile ticaretin türlü hilelerle devam ettirildiğini TÜİK verilerine dayanarak ortaya koydu.

7 Ekim yıldönümünde yapılan protestolarda Türkiye'yi yönetenler İsrail'e işbirliği yapmak, ticareti devam ettirmekle suçlanmıştı. Gazeteci Metin Cihan, açık kaynaklardan yaptığı araştırmayla bunu kanıtladı. 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'nin Filistin'e yakıt ve endüstriyel ham madde ihracatı yüzde bin 214 arttı!

Yüzde 60 bombardımanla harap edilmiş Gazze'ye ilaç ve su gönderilmesi İsrail ordusu tarafından engellenirken hammadde, çelik, mermer vb ürünlerin Filistin'e satıldığı iddia ediliyor.

Metin Cihan, artan ticaretin aslında İsrail'e yapıldığını kanıtlarla ortaya koydu.

- TÜİK verilerine göre bu yılın ilk 8 ayında Filistin'e 749 bin 405 dolar ihracat gerçekleştirildi. Geçen yılın aynı döneminde bu miktar 57 bin 12 dolardı.

Cihan, "Bizim gümrükten çıkışta Filistin olarak kaydediliyor. Yolda İsrail olarak değiştiriliyor. Gemi İsrail limanına varıyor ve malzeme İsrailli alıcıya teslim ediliyor. Filistin'de bu iş için kurulu şirkete komisyon ödeniyor. Komisyoncu şirketler ya İsrail işbirlikçisi ya da zaten İsraillilerin." dedi.İsrail'e yakıt ve endüstriyel ürün hammaddesi gönderiyorduk. Bu ortaya çıkınca güya ticareti kestik ve göndermemeye başladık.. mı acaba? Bakın, nasıl bir dümenle gönderiyoruz?" diye sordu. 

İsrail'e ihracat resmi kayıtlara göre kesilmiş gözüküyor fakat şöyle devam ediyor: 

"Bu tutarsızlık da aynı dümenden kaynaklanıyor. Çünkü gemi Türkiye'den çıkarken alıcı Filistin diye kaydediliyor ama yolda İsrail olarak değiştiriliyor. Türkiye ve İsrail danışıklı olarak ticareti bu şekilde sürdürüyor. Yakılan, yıkılan, katliama uğrayan Filistin ise bu ticarette bir araç olarak kullanılıyor. Filistin'e gıda ve ilaç göndermemiz bile İsrail tarafından engellenirken/kısıtlanırken yakıt ve endüstriyel ham madde ihracatımızın kağıt üzerinde yüzde bin 214,47 artmış ve yaklaşık 13,14 katına çıkmış olmasının sebebi işte bu." 

Cihan, şu ifadeleri kullandı: "Bildiğiniz gibi İsrail ordusu demir-çelik ihtiyacını Türkiye'den karşılıyor. Güya ticaret yasağı var ama MÜSİAD ve TÜSİAD üyesi firmalar Filistin'e ihraç ediyormuş gibi gösterip İsrail'e teslim ediyor. Filistin'e demir-çelik ihracatı rakamlarının böyle bir dönemde yüzde 119595,55 artmasının sebebi bu işte."

Ayrıntılı açıklamalara ve tablolalara ulaşmak için tıklayın.

Öte yandan Büyük Birlik Partisi (BBP) kurucu yöneticisi ve Pamukkale Kablo firmasının sahibi Mustafa Semerci'nin de İsrail'le ticarete devam ettiği ortaya çıktı. Parti lideri ise 7 Ekim'de açıklamada bulunmuştu.

Ticaretin doğrudan İsrail devlet şirketiyle yürütüldüğünü ifade eden Metin Cihan, "TÜİK verilerinde geçen sene ağustosta Filistin'e kablo ihracatı yok denecek kadar azken bu sene ağustosta milyon dolarlık kablo ihracatı yapılmış. Yüzde 128 bin 000 artmış, yani bin 280 katına çıkmış." dedi.

Bültene kayıt ol