Seçimlerden sonra HDP, CHP ve MHP liderleri AKP ile koalisyon yapmayacaklarını açıklamışlardı. Seçimlerden önce en çok "AKP ile koalisyon yapacak mısınız?" diye sorulan HDP bu konudaki tutumunu değiştirmezken, CHP ve MHP liderlerinden farklı açıklamalar geliyor.
Kemal Kılıçdaroğlu, Sabah gazetesine yaptığı açıklamada "Sayın Başbakan gelirse kapımız açık" dedi. Kılıçdaroğlu aynı zamanda "seçmenin koalisyon dediğini" söyledi, "uzlaşma kültüründen" ve "sağduyudan" bahsetti.
Kılıçdaroğlu'nun değerlendirmeleri şöyleydi:
Sizce seçmen koalisyon mu dedi?
Evet öyle görünüyor.
Sayın Başbakan hükümeti kurma görevi alırsa görüşecek misiniz?
Türkiye'nin önemli sorunları var. Seçmen 'parlamentoda oturun uzlaşmayla bunu çözün' diyor. Sayın Başbakan gelirse kapımız açık. Tabiî ki görüşürüz.
Sayın Cumhurbaşkanı üzerinden de bir tartışma yürütmüştünüz. Bundan sonra nasıl bir yol izlersiniz?
8 Haziran'dan sonra liderler olarak olaylara sağduyu ile bakmamız gerekiyor. Uzlaşma kültürünü yerleştirmek için bu şart.
İstanbul sermayesi AK Parti-CHP koalisyonu için bir arayış içinde deniliyor...
Bize yansıyan bir şey yok, temenni olması lazım.
CHP tabanından HDP'ye oy kayması olduğu kanaatinde misiniz?
Bu tür tespitler yapılıyor, ama elimizde güçlü veriler yok. Ancak CHP'lilerin zaman zaman stratejik tercihlerde başka partilere oy verdikleri de oluyor.
Faşist Bahçeli'nin koalisyon şartları
MHP ise koalisyon temasları sürecinde yol haritasını belirledi. Parti yöneticilerinin yaptığı değerlendirmelerde, koalisyon aritmetiklerine kapının tamamen kapalı olmadığı ortaya çıktı.
MHP, hükümet kurma görevinin Başbakan Ahmet Davutoğlu'na verilmesinin ardından, görüşme talebi gelmesi durumunda randevu verecek. Davutoğlu ile Bahçeli'nin görüşmesinde ise partinin kırmızı çizgileri hatırlatılacak.
Çözüm sürecinin rafa kaldırılmasını isteyecek
MHP, kırmızı çizgileri olarak şunları ifade edecek:
"Başkanlık sistemi ısrarından vazgeçilsin, parlamenter sistemle devam edilsin. Yeni anayasa çalışmaları devam edecekse, Türk kimliği ve üniter yapı ile ilgili herhangi bir değişiklik önerisi getirilmesin. Çözüm Süreci'nden vazgeçilsin ve yolsuzlukların üzerine gidilsin."