İstanbul'da Rum mezarlığı tahrip edildi, 4 kişi gözaltına alındı

27.08.2024 - 12:31
Haberi paylaş

Aya Lefter Kurtuluş Rum Mezarlığı’na geçtiğimiz Cumartesi günü sabaha karşı henüz kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişilerce saldırı gerçekleştirildi. 

Agos'un ajanslardan derlediği habere göre olay yerinde incelemelerde bulunan güvenlik güçleri mezarlıkta nedeni henüz bilinmeyen derin kazı yapıldığını tespit etti. Mezarlığı tahrip edenler gözaltına alındı.

Görüntüleri inceleyen polis, şüphelilerin adreslerine baskın yaptı. Yapılan baskında definecilik ve define yerleriyle ilgili döküman, patlayıcı madde, kroki ve havalı tabanca ele geçirildi. 4 şüpheli gözaltına alındı.

Ekipler çalışmalarında, şüphelilerin olay yerine Küçükçekmece’den 2 ayrı araçla geldiklerini tespit etti.

Kimlikleri ve adresleri belirlenen V.Ş, N.S, M.A. ile A.A. polis ekiplerince yakalandı.

Şüpheliler N.S. ve V.Ş’nin adreslerinde yapılan aramalarda, definecilik ve define yerleri ile ilgili 48 sayfalık doküman, kaya kırmada kullanılan 6 patlayıcı madde, define aramada kullanılan alan tarama cihazı, kroki ile havalı tabanca ele geçirildi.

Zanlıların mezarlığın yanında gömü olduğunu düşündükleri, olayı bu nedenle gerçekleştirdikleri, kazı sonrası herhangi bir materyal bulamadıkları anlaşıldı.

Aya Lefter Kurtuluş Rum Ortodoks Mezarlığı’na yönelik yapılan saldırı, Rum Ortodoks toplumunda büyük üzüntüye yol açtı.

Aya Tanaş Aya Dimitri Aya Lefter Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Yorgo Teodoridis,olaydan hemen sonra yaptığı açıklamada  emniyet güçlerinin olayı en kısa sürede aydınlatacağına dair inançlarının tam olduğunu ve Kurtuluş’un, yüzyıllardır bir arada olan farklı toplulukların kardeşlik ve barış içinde yaşadığı bir semt olarak kalmaya devam edeceğini söyledi. 

Teodoridis şunları söyledi:  “Toplumumuzun bu tür saldırılar karşısında sağduyulu olması, birliğimizi ve beraberliğimizi korumak adına son derece önemlidir. Vakıf olarak mezarlığımıza ve dini değerlerimize bu çirkin saldırının hukuki süreçlerle en kısa sürede aydınlatılması için tüm yetkililerle iş birliği içinde olacağımızı duyurmak isteriz. Ayrıca toplumun tüm kesimlerinden bu süreçte duyarlılık ve dayanışma bekliyoruz. Bu saldırı, sadece Rum Ortodoks topluluğuna değil, ülkemizin zengin kültürel mozaiğine yapılmış bir saldırıdır. Bu tür olaylar, toplumumuzun dayanışma içinde hareket etme ihtiyacını daha da pekiştirmektedir. Birlik ve beraberlik içinde bu provokatif girişimleri bertaraf edeceğimizden eminiz. Toplumumuza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor; gösterilen dayanışma için teşekkür ediyoruz.”

Bültene kayıt ol