Yeni salgına karşı neler yapılmalı?

21.08.2024 - 10:56
Haberi paylaş

Maymun Çiçeği 1970’lerden bu yana varlığı bilinen geçtiğimiz yıllarda dünyaya yayılmaya başlayan çiçek benzeri bir hastalıktır. Hastalık bugün Afrika kıtasının dışında Amerika ve Avrupa ülkelerinde de görülmektedir. Sağlık hizmetlerine erişimin düşük olduğu, bağışıklığı olumsuz etkileyen koşulların yaygın olduğu Afrika ülkelerinde öldürücülüğü daha yüksek olmakla beraber Afrika dışında ölümle sonlanan vaka sayısı son derece azdır. Belirti göstermeyen insanlardan bulaşmaz. Temastan kaçınma, temas sonrası sabunlama veya alkollü dezenfektanlar sürülmesi bulaşmayı önemli ölçüde engeller. Ayrıca Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda üretimi olan çiçek aşısı büyük oranda bu hastalıktan da koruyucu olup şüpheli temastan sonra dahi uygulansa koruyucu etki gösterebilmektedir.  1980 yılından önce doğanlar çiçek aşısı olduklarından, önemli ölçüde bu hastalıktan da korunmaktadırlar.

Maymun Çiçeği hastalığı ile ilgili bu kadar çok şey biliniyorken Afrikalıları hedef gösteren açıklamalar yapmak toplumun bir kesimini açık hedef haline getiren bir nefret söylemidir. Bu tür söylemlerde bulunulması ırkçılığın daha da yükselmesine sebep olacak, çok sayıda insanın mağduriyetine yol açacaktır.  

Nefret söyleminde bulunanlar hakkında derhal gerekli adımlar atılmalıdır. 

Bulaşıcı hastalıklarla ilgili alınması gereken önlemler açıktır. Bu konuda devletin ilgili kurumların daha fazla bilgilendirici yayınlar yapmalı, insanları paniğe, düşmanlığa sevk etmeden önlemler almaya yönlendirecek adımlar atmalı.

Devlet çiçek aşısı üretimine yeniden başlamalı. 

Sabun, dezenfektan gibi koruyucu malzemeler özellikle umumi yerlerde ücretsiz bir şekilde herkesin erişimine sunulmalı.  

Her şeye rağmen hastalığa yakalananlara nefret öznesi haline gelmelerine sebep olmayacak şekilde gerekli tıbbi destek ücretsiz bir şekilde verilmeli.

Bültene kayıt ol