Etki ajanlığı yasasına hayır

29.05.2024 - 14:02
Haberi paylaş

AKP’nin Meclis’e sunmayı planladığı 9. Yargı Paketi’nde “etki ajanlığı” olarak nitelendirilen bir madde de yer alıyor. Yasa tasarısına göre TCK’nın 328. maddesinde tanımlanan “casusluk” ve 339. maddesinde düzenlenen “Devletin güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma” suçlarına ek olarak yeni bir suç tanımı yapılıyor.

Bu düzenlemeye göre, “Devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda gerçekleştirilen bazı fiillerin” 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülüyor.

Yasa tasarısı, Rusya’da 2012’de yürürlüğe giren “yabancı ajan” yasasının bir benzeri. Putin yönetiminin otoriterleşmesinin sembol yasalarından biri olan “yabancı ajan” yasası, ülkede dışarıdan mali yardım alan her türlü kurumun yabancı ajan olarak etiketlenmesine yol açıyor.

Bu yasanın bir benzeri daha sonra Kırgızistan’da ve en son da büyük kitlelerin sokaklara dökülerek tepki gösterdiği Gürcistan’da yasalaşmıştı. Ancak Gürcistan Cumhurbaşkanı şimdilik yasayı veto ederek meclise geri göndermiş durumda.

Etki ajanlığı yasası, hükümete son derece keyfi bir güç vererek hükümet uygulamaları aleyhine olan haberleri ve bilgiyi yayan gazetecileri, basın kurumlarını, STK’ları cezalandırma potansiyeli taşıdığı için kabul edilemez bir yasa.

Gürcistan’da olduğu gibi demokratik kitle örgütlerinin katıldığı geniş çaplı eylemler ve mitinglerle engellenmesi gerekiyor.

(Sosyalist İşçi) 

Bültene kayıt ol