MHP’nin tetikçileri iddianamede, kendisi kayıp

09.05.2024 - 11:12
Haberi paylaş

​2022’nin Aralık ayında ülkücü mafya üyeleri tarafından suikasta uğrayan eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’i öldürenler hakkında yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen iddianame 29 Nisan’da tamamlandı. 

Sürecin başından beri mevcut MHP yönetimi ile tetiği çekenler arasındaki ilişki ayyuka çıkmış olsa da gerçek azmettirici ve planlayıcıların korunduğu iddianame Ateş’in yakınları ve siyasiler tarafından eleştirildi. 15 aydır süren soruşturma sırasında dosyaya bakan savcılar defalarca değişmişti. 

Yine geçtiğimiz Temmuz ayında, MHP eski Milletvekili Olcay Kılavuz, Ülkü Ocakları genel başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım ve Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanı Ömer Şanlı’yı şüpheli sıfatıyla dosyaya dâhil eden ve önemli bilgilerin yer aldığı bilirkişi raporunun soruşturma kapsamına alınmasını sağlayan Başsavcı vekili Durdu Özer görevinden alınmıştı. Dosya daha sonra MHP Milletvekili İzzet Ulvi Yönter ile Yargıtay üyesi olmak için pazarlık yürüttüğü öne sürülen Başsavcı vekili Ahmet Altun’a devredildi. Öte yandan iddianameye soruşturmayı yürüten Başsavcı vekili Ahmet Altun yerine savcı Mehmet Aykut Cihangir’in imza atması kamuoyunda şüphe yaratan unsurlardan biriydi.

MHP’ye ödül mü gözdağı mı? 

Cinayette rolü olan ve tetikçiyi Gölbaşı’ndan alıp 45 gün saklandığı Olcay Kılavuz’un evine götüren Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş’ın, hem Ahmet Yiğit Yıldırım ile Ateş hakkında yaptığı yazışmalar hem de Ankara Emniyetinde cinayet büro komiseri olan ve Ateş soruşturmasında da görev aldığı ortaya çıkan komiser M.E.A ile yaptığı yazışmaların yer aldığı bilirkişi raporundan neredeyse hiç yararlanılmayan iddianame Olcay Kılavuz’un rolünden ve olaya Ülkü Ocaklarının kurumsal olarak dahil olmasından da bahsetmiyor.

İddianamenin tam da Erdoğan’ın CHP ile “yumuşama” dönemine girdiği bir politik iklimde bir dizi gelişmenin üzerine yayınlanmış olması iktidarın küçük ortağı MHP’ye bir mesaj olarak görülüyor. Bu mesajın niteliği ise henüz net değil. Özellikle MHP’nin cinayetteki rolünü es geçerek olayı birkaç mafya üyesinin ve düşük rütbeli polis memurunun üzerine yıkan metin MHP’ye verilmiş bir ödül gibi. 

Ülkücüler on yıllardır olduğu gibi devletin olanaklarını kullanarak cinayetler işlemeye ve yasal koruma kalkanlarının ardına sığınmaya devam ediyor.

Umut Mahir Özen

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol