'Yastayız, unutmayacağız!'

06.02.2024 - 12:04
Haberi paylaş

Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler anılıyor. Depremin vurduğu illerdeki gece yürüyüşleri ile anma etkinliklerinde yas, öfke ve protesto vardı.

6 Şubat 2023 04:17'de art arda meydana gelen iki deprem sonucu 50 binden fazla kişi yaşamını yitirmiş, on binlerce kişi yaralanmıştı.

Bir yıl sonra depremzedeler hala konteyner kentlerde yaşam kavgası veriyor.

Deprem sonrası yıkılan binaların müteahhitlerine açılan davalardan hiçbir sonuç çıkmadı.

Bölgede depremin geleceği bildiği halde hiçbir önlem almayan genel ve yerel yöneticiler, felaket sonrası 72 saat boyunca müdahale etmeyen devlet, yerel seçimlerde oy isteyen politikacılar öfkenin hedefinde.

Maraş'ta sessiz yürüyüş

Yüzlerce depremzede  Hükümet Konağı’ndan Saat Kulesi’ yürüdü. Yıkımın yaşandığı yere karanfiller bırakıldı.

Hatay'da protestolar

Köprübaşı ve Saray Caddesi’nde toplanan halk 04.17’de anma törenleri gerçekleştirildi. Köprübaşı'ndaki resmi anmaya katılan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve halkın sloganlarla istifaya davet ettiği Savaş'ı yeniden aday yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel protesto edildi. 

Sol partiler, sendikalar ve kitle örgütlerinin çağrısıyla yapılan anma yürüyüşü için yüzlerce kişi Yunus Emre Parkı'nda buluştu. Buradan Köprübaşı'na yürüyüşe geçen topluluğa izin verilmedi. Depremde yıkılan Rana Apartmanı önüne yürümek isteyenler polis barikatını yıkarak apartman önünde anma yaptı.

İskenderun ilçesinde meşalelerle Şehit Pamir Caddesi'nden sessiz bir şekilde yürümeye başlayan katılımcılar, saat 04.17'yi gösterdiğinde Pac Meydanı'na vardı. 

Diğer iller

Adana'da anma noktası, 96 kişinin yaşamını yitirdiği Alpargun Apartmanı enkazı oldu.

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, depremlerde yaşamını yitirenleri Haliliye ilçesindeki İpekyolu Caddesi'nde yıkılan bir binanın önünde andı.

Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde Mimar Sinan Parkı’nda bir araya gelenler, “Yastayız, unutmayacağız” yazılı pankart açtı. 

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, 89 kişinin yaşamını yitirdiği Diyar Galeria Sitesi önünde anma gerçekleştirdi.

Osmaniye'de Adnan Menderes Mahallesi’nde bulunan Metin Tamer Siteleri bölgesinde anma etkinliği düzenlendi. 

Bültene kayıt ol