Hüda Kaya 3 aydır neden tutuklu?

02.02.2024 - 08:46
Haberi paylaş

Eski HDP milletvekili Hüda Kaya'nın avukatı Zilan Leventoğlu, müvekkilinin keyfi ve hukuksuz şekilde hapiste tutulduğunu belirterek soruyor.

Hüda Kaya'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşım şöyle:

"Hak ve adalet savunucusu Hüda Kaya, kendisi hakkında aylar önce açılan soruşturma sebebiyle, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına defalarca kez ifade vermek için hazır olduğunu belirtmesine ve ulaşılabilir olmasına rağmen, İstanbul Başsavcılığı’na farklı dosyalarla ilgili ifade veriyor olmasına rağmen, bilet tarihini haftalar önceden bildirip neden hala ifade alınmadığını sormasına rağmen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hukuksuzca verdiği kaçak kararı nedeniyle "kaçma şüphesi" gerekçe gösterilerek 1 Kasım 2023'te tutuklandı.

Soru soracak bir şey bile bulamayan Sulh Ceza Hakiminin verdiği bu kararın ve savcılığın kaçarak, gizlice verdiği ‘kaçak kararının’ tamamen keyfi, hukuksuz, dayanaksız olduğu ve siyasi bir komplo amacı güttüğü aşikardır.

Bu mesnetsiz kaçak kararına karşı müvekkilimiz Hüda Kaya’nın ikametinde olduğunu, her zaman ulaşılabilir olduğunu, milletvekilliği sonrasında üç kere yurt dışına gidip geri döndüğünü, İstanbul Başsavcılığı’na ifade verdiği gibi Ankara Başsavcılığı’na da ne zaman istenirse ifade verebileceğini yazılı ve sözlü defalarca beyan etmemize ve itirazlarda bulunmamıza rağmen, bizzat Hüda Kaya’nın da savcılığı defalarca arayıp bu kaçak kararının neden verildiğini sormasına ve ifade vermek istediğini söylemesine rağmen haftalarca savcılık bizden kaçmış, kaçaklık kararını kaldırmamış ve müvekkilimizin ifadesini almayarak tutuklanmasına neden olmuştur. Akabinde 3 aydır her hafta yaptığımız tutukluluğa itiraz ve tahliye talepleri 1-2 cümlelik aynı matbu gerekçelerle reddedilmiştir.

İkametinde olan ve telefonları açık olan biri hakkında kaçak kararı hangi nedenle ve nasıl verilebilmiştir?

Daha bir hafta önce İstanbul Başsavcılığı’na gidip ifade veren biri hakkında Ankara Başsavcılığı neye dayanarak kaçak kararı vermiştir?

Hakkında haftalar önce verilmiş kaçaklık kararı olan biri farklı dosyalarla ilgili başka savcılıklara nasıl ifade verip evine geri dönebilmektedir?

Hakkında kaçaklık kararı olan biri savcılığa defalarca ben buradayım, ifade vermek istiyorum demesine rağmen bu karar neden kaldırılmamış ve Hüda Kaya’nın ifadesi alınmamıştır? Avukatının kaçak kararına itirazlarına savcılık haftalarca neden kör kalmıştır?

Yedi aydır devam eden soruşturma dosyasının gizlilik kararı neden kaldırılmamıştır ve neden Hüda Kaya hâlâ ne ile suçlandığını bilmeden tutukludur?

Kaçak kararını anında ve hukuksuzca verebilen Ankara Başsavcılığı neden aylardır aleyhinde tek bir delil bulamadığı Hüda Kaya hakkında bir adım atmamaktadır?

Tüm bunların cevabını biliyoruz.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Hüda Kaya hakkında hukuksuz bir kaçak kararı çıkarmış, itirazları görmezden gelmiş, Hüda Kaya’dan kaçarak sanki Hüda Kaya kaçıyor gibi bir algı yaratılmasına ve kaçma şüphesiyle tutuklanmasına zemin hazırlamıştır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu keyfi tutumunun ve siyasi komplo sürecinin de hukuken peşini bırakmayacağımızı bildirmek isteriz.

Hüda Kaya Silivri, Marmara Ceza İnfaz Kurumu’nda üç aydır tutukludur ve hala neden tutuklu olduğu bilinmemektedir. Hakkında hiçbir somut delil olmadığı halde mesnetsiz bir kaçak kararı nedeni ile ‘kaçma şüphesi’ bahane edilerek tutuklanmıştır, tutukluğuna yaptığımız itirazlar da matbu dilekçelerle reddedilmektedir.

Bu haksız, hukuksuz, keyfi ve siyasi uygulamaları kamuoyunun takdirine sunuyoruz. 

Avukat Zilan Leventoglu"

Bültene kayıt ol