Can Atalay'ın yeri hapis değil meclistir

28.08.2023 - 11:46
Haberi paylaş

Gezi davası tutsaklarına uygulanan baskı ve hukuksuzluk tarihe geçti. Onlardan biri olan Can Atalay, milletvekili seçildiği halde keyfi bir şekilde içeride tutuluyor.

Avukat ve hak savunucusu Can Atalay, milyonlarca kişinin katıldığı Gezi Parkı protestoları hakkında açılan ikinci davadan dolayı ağırca cezalandırılan ve hapiste tutulan 7 kişiden biri.

Yargılandığı ilk davada beraat etmişti. Fakat sonradan açılan aynı davada 18 yıl hapisle cezalandırıldı. 

Silivri'de tutulurken 14 Mayıs genel seçimlerine Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili olarak katıldı. 76.580 seçmenin oyunu alarak seçildi. 

Fakat buna rağmen - daha önceki birçok örneğe aykırı olarak - tahliye edilmesi ve meclise gitmesi engelleniyor.

Milletvekili seçilmesinin ardından tahliye edilmesine yönelik başvurusu Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından oy birliğiyle, bu karara yapılan itiraz Yargıtay 4. Ceza Dairesi tarafından oy çokluğuyla reddedildi. Bunun üzerine Atalay; adil yargılanma, seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma ve kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

Başvurusu görüşülmeyi beklerken Can Atalay, Osman Kavala, Çiğdem Mater, Mücella Yapıcı, Mine Özerden, Tayfun Kahraman ve Hakan Altınay ile birlikte zindanda tutulmaya devam ediyor.

Seçilmişlerin atanmışlardan üstün olduğu, askeri vesayete karşı mücadele yıllarında zamanın ruhuydu. Fakat zaman değişti. Siyasallaşmış yargının kılıcı toplumun üzerinde sallanıyor. Can Atalay gibilerin yılları, halkı korkutmak ve gözdağı vermek için çalınıyor.

Can Atalay'ın yeri zindan değil meclistir. Osman Kavala ve tüm Gezi davası tutsakları serbest bırakılmalı.

Bültene kayıt ol