Çankaya Belediyesi işçisi Ceyhun Su, yeni imzalanan kamu çerçeve protokolünü ve sendikaların ne yapması gerektiğini yazdı.
Hak-İş ve Türk-İş sendikaları 9 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı’nda kamu çerçeve protokolü imzaladı.
Peki bu kamu çerçeve protokolü nedir? Hak-İş ve Türk-iş sendikaları belediye işçilerine yaptıkları toplu iş sözleşmeleri günümüzün ekonomik krizinin altında, yetersiz kaldığı için, bir ek protokol olarak düşünürsek ve temel bazda toplu iş sözleşmelerinde alamadıkları özlük hakları kamu çerçeve protokolünde genişletildi. Bu yapılan yeni sözleşmeye göre taban brüt çıplak ücretleri 15.000 TL’ye çıkarılıp, birinci altıncı ay da refah payı %45 artırılmış oldu. İkramiyeler ise yılda 60 güne (30+30) çıkarılmış oldu. İkinci yıl için ise %15 ve ikinci yılın altıncı ayında %10 artış gösterilecektir.
Bu rakamlar şimdilik çok iyi görülse de gelecek yıllar içinde işçilere ne gibi etkiler gösterilecek bilinmemektedir. 2018 yılı içinde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname gibi bir olaya dönmemesi daha iyi olur elbette.
Peki bu iki işçi sendikası bağlı oldukları belediyelerde bu kazançları yapmış iken DİSK kendi belediyelerin de ne gibi faaliyetler sürdürmektedir? 11 Temmuz 2023’te DİSK’e bağlı belediye işçileri bir iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Bu eylemin nedenleri ise geçmiş aylarda yaptıkları toplu iş sözleşmeleri asgari ücrete ya denk gelmesi ya da altında kalması. Bu sebeple işçiler yeni bir ek protokol yapmak istedi. Kesin bir tavır ile en düşük memur maşına denk bir ek protokol istediklerini bağlı oldukları belediye başkanlarına duyurmuş oldular. DİSK, 25-26 Temmuz 2023 tarihlerinde işyerlerinde toplu yürüyüşler yapmayı ve 27 Temmuz 2023 tarihinde saat 18:00’da örgütlü olduğu tüm illerde protesto eylemi gerçekleştirmek istemektedir. Bunun gibi işçiler adına yapılacak olan tüm eylemleri desteklemekteyiz.
Bir özeleştiri yapmak gerekirse devrimci işçi sendikası olan DİSK’in bir öncü olması gerekirken bugüne kadar hiç hayat pahalılığı yokmuş gibi öngörüsüz toplu iş sözleşmeleri imzalamaları gerçekten kötü bir durum. Bu toplu iş sözleşmeleri iki yıllık imzalanır ve iki yıl boyunca uygulanır. Öngörü dediğimiz olay ise bu iki yıl boyunca işçilerin açlık sınırının altında kalmayacak şekilde imzalanması gereken bir toplu iş sözleşmesi olmalı, sadece ilk altı ay iyi maaş alsınlar diye yapılmamalıdır. Bugün ise bağlı oldukları belediye çalışanları asgari ücrete yakın bir maaş aldıkları gibi DİSK’e aidat ödemektedirler. Neden aidat ödemekteler? Toplu iş sözleşmeleri yapıldığı için. Peki, neden toplu iş sözleşmesi yapılır? İşçiler asgari ücretli olmasın ve özlük hakları genişlesin diye. DİSK’e bağlı olan belediye çalışanlarının şu anda tek umutları bu eylemlerin bir netice vermesidir.
Ceyhun Su (Çankaya Belediyesi işçisi)