Trabzon'da Kürt işçilere ırkçı saldırı

22.06.2023 - 09:55
Haberi paylaş

TOKİ inşaatında çalışan 6 Kürt işçi, yolları kesilerek linç edilmeye kalkışıldı. İşçiler araçlarında "Türkçe rap" parçasını yüksek sesle çaldıkları gerekçesiyle saldırıya uğradı.

Bianet'in haberine göre Trabzon'un Esiroğlu Mahallesi'nde önceki gün TOKİ inşaatında çalışan Kürt işçilerin işten dönüş yolunda araçları durdurularak darp edilmelerine Dev Yapı-İş Sendikası tepki gösterdi.

Dev-Yapı İş sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "İnşaat işçilerine yapılan faşist saldırıyı kın[adı]."

Sendikanın açıklamasında olay "Trabzon Maçka ilçesi Esiroğlu beldesinde müzik dinleyen işçilere faşist saldırı gerçekleşti. Bir anda onlarca kişi işçileri darp edip yaraladı. Ağrılı işçilerin hastanede tedavileri tamamlandı."  denilerek aktarıldı.

Gazete Duvar'dan Fatih Saygın'ın haberine göre, Ağrı nüfusuna kayıtlı 6 işçinin uğradığı sopalı ve taşlı saldırıdan sonra bir işçinin kafası ancak 8 dikişle kapatılacak derinlikte yarıldı, bir işçi kolundan bıçaklandı ve burnu kırıldı, bir işçinin kolu çıktı.

Saygın'ın görüştüğü işçilerden biri, yollarının kesilmesini şöyle anlattı:  "[...] Mahalleden ana yola çıkmak isterken bir araç önümüzü kesti. Yardım isteyeceğini sandık. Aracından inerek yanımıza geldi ve müziğin sesini kısmamızı istedi. Müziğin sesi zaten kısıktı. Biz de kısabileceğimizi fakat neden tepki gösterdiğini sorduk. Çalan müzik de Türkçe bir rap şarkısıydı. Pencereden bize yumruk attı. Biz 6 kişi olduğumuz için karşılık vermedik."

Ancak daha sonra olay yerine araçlarla gelen "sopalı insanlar"ın saldırısına uğradıklarını anlatan işçi ağır şekilde darp edildikten sonra, "araçla geri geri kaçarak şantiye alanına döndüklerini", şantiyeye de araçlarla "bazılarında silah olan" insanların geldiğini ardından "polis ve jandarma"nın da gelerek alındıklarını ve "4-5 saat karakolda beklediklerini" aktardı. İşçiler "olayın sorumlusu olan saldırganlar[ın]  yakalanarak cezalandırılmalarını" istedi. 

Bültene kayıt ol