Yeni Adalet Bakanı pek de adaletli değil

08.06.2023 - 09:55
Haberi paylaş

TİP milletvekili ve Gezi Davası tutsağı Can Atalay, serbest bırakılması gerekirken keyfi bir şekilde içeride tutuluyor. Adalet Bakanı Tunç, hakkında kesinleşmiş bir hüküm olmayan Atalay'ın tutukluğunu savundu.

Erdoğan'ın yeni kabinesinde Adalet Bakanı koltuğuna oturan  Yılmaz Tunç,  Atalay'ın durumuyla ilgili, "Gezi Davası anayasal düzenle ilgili bir konu. Anayasanın 14'üncü maddesindeki dokunulmazlık kapsamı dışında olan dosyalardan. Tabii ki bunun takdiri Meclis Başkanlığımız ile Yargıtay arasında yapılacak yazışmalar sonrası ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Adalet Bakanı Tunç’un sözlerine Twitter hesabından yaptığı açıklamayla yanıt verdi:

“1- Kesinleşmiş hüküm yok, dosya Yargıtay’da. 2- Kesin hüküm olmadığına göre Anayasa 14 kapsamında olduğuna kim, nasıl karar veriyor? 3- Hüküm varsa nasıl aday olabildi ve seçildi? 4- Milletvekili değilse şu anda yapılan seçimde nasıl TBMM Başkanlığı’na aday olabiliyor?”

Hukukçular ise Atalay'ın tutukluluğunun devam ettirilmesinin 30 yıllık dolayısıyla yerleşik içtihatlara aykırı olduğunu söylüyor.

Bir dizi hukuk platformu tarafından yapılan açıklamada durum şöyle anlatıldı:

“Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının niteliği ve halkın oyları ile milletvekili seçilen bir kişinin tutukluluğuna ilişkin çok sayıda yargı kararı ve yaklaşık otuz yıllık yerleşik içtihat bulunmaktadır. Anayasa Mahkemesi’nin daha önce Mustafa Balbay, Sebahat Tuncel, Enis Berberoğlu, Leyla Güven, Ömer Faruk Gergerlioğlu başvurularına dair verdiği kararlar ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun tüm bu kararlara atıfla verilen Cumhuriyet Davası’na ilişkin bozma kararı, seçilmiş bir milletvekilinin cezaevinden tahliyesinin hakimin takdir yetkisi içerisinde değerlendirilebilecek bir husus değil, bir anayasal zorunluluk olduğunu ortaya koymaktadır. Buna rağmen Can Atalay için hâlâ tahliye kararı verilmeyerek TCK'nin 109. maddesinde düzenlenen "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçu işlenmektedir. Halihazırda milletvekili olarak seçilmiş olan Can Atalay, seçmenlerinin iradesini parlamentoda temsil etmek, yasama faaliyeti içerisinde yer almak ve deprem bölgesinde olan Hatay için çalışmalarına başlamak üzere derhal serbest bırakılmalıdır.”

Bültene kayıt ol