Mecliste yemin töreni: Can Atalay hâlâ tutuklu

02.06.2023 - 17:14
Haberi paylaş

Yeni seçilen milletvekilleri bugün TBMM’de yemin ederek görevlerine başladı,  TİP’ten Hatay milletvekili seçilen ve Gezi Davası’ndan dolayı cezaevinde olan Avukat Can Atalay ise anayasaya aykırı biçimde hâlen cezaevinde tutuluyor. 

14 Mayıs seçimlerinde milletvekili seçilenler bugün TBMM’de yemin etti. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay yemin edemeyen tek vekil oldu. Anayasa’nın 83. Maddesine göre Can Atalay’ın derhal serbest bırakılması gerekiyor. 83. Madde şöyle diyor: 

“Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis’in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.”

Mazbatasını alan ve Resmî Gazete’de milletvekilliği ilan edilen Can Atalay’ın tutukluluğu “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçuna giriyor. 

Atalay’ın hâlen serbest bırakılmaması Gezi Parkı direnişine katılmış milyonlarca insana gözdağı verme amacı taşıyor. 

Muhalif vekiller hizaya getirilmeye çalışılıyor 

Can Atalay’dan önce de bazı vekiller tutukluyken milletvekili seçilmişti. Örneğin HDP’li Sebahat Tuncel, 22 Temmuz 2007’de cezaevindeyken milletvekili seçilmiş ve üç gün sonra serbest bırakılmıştı. 24 Haziran 2018’de tutukluyken HDP milletvekili seçilen Leyla Güven hakkında tahliye kararı çıkmışsa da üst mahkemenin itirazı sonucunda cezaevinde kalmaya devam etmiş, açlık grevine başlamış ve sonunda sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmişti. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ gibi HDP’li pek çok isim ise milletvekiliyken dokunulmazlıkları kaldırılarak cezaevine atılmıştı. CHP’li Enis Berberoğlu da milletvekiliyken cezaevine giren vekilerden biri olmuştu 

AKP-MHP iktidarı muhalif milletvekillerini yıldırmak için tutuklamalara sık sık başvuruyor. Özellikle HDP’yi bu yolla etkisiz hâle getirmeye çalışırken tüm muhalefete de gözdağı veriyor. 

Can Atalay’ın adalet mücadelesi  

Gezi Parkı davasının avukatı olan Can Atalay, pek çok olayda ezilenlerin hakkını savunuyor. Sosyal Haklar Derneği’nde aktif olarak çalışan Atalay, tutuklanana kadar özellikle işçi haklarının söz konusu olduğu birçok davanın avukatlığını üstleniyordu. 

Soma’da maden altında kalan işçiler, Çorlu’daki tren kazasında hayatını kaybedenlerin aileleri, Sakarya-Hendek’teki havai fişek patlamasında ölen işçiler, Adana’nın Aladağ ilçesinde yanarak ölen öğrenciler, Atalay’ın avukatlığını üstlendiği kişilerin sadece birkaçı. Hendek davası için cezaevinden yolladığı mesajda Atalay, “Adalet için sosyal adalet” diyordu. 

Gezi Parkı davasından yargılanan Atalay, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Osman Kavala’ya müebbet hapis verilen davada Atalay’ın yanısıra Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi ve Tayfun Kahraman’a da 18 yıl hapis cezası verilmişti. 

TİP milletvekili Can Atalay derhal serbest bırakılmalıdır, tüm Gezi tutsaklarına özgürlük!

Bültene kayıt ol