'Adalet nöbetçileri olarak söz veriyoruz'

08.03.2023 - 10:26
Haberi paylaş

6 Şubat sabahı korkunç bir kabusun içerisine uyandık. Türkiye Barolar Birliği’nin meslektaşlarımız için düzenlediği yardım kampanyası tanıtım videosu hislerimize tercüman oldu. Dünyanın en uzun şubat ayını yaşadık. 6 Şubat’tan beri içimizde yanan, aile fertlerini kaybedince hissedilen ve ömür boyunca sönmeyecek bir acıdır. 6 Şubat’tan bu yana 11 ilde yağan yağmurla geri kalan 70 ilde ıslanabildiğimizi, Adıyaman’ın soğuğuyla İstanbul’da ruhlarımızın donacağını gördük. 

Onbinlerce yurttaşımızı kaybettik. Depremden daha kötüsü ise asrın felaketi diye adlandırılan doğa olayından sonra bölgede yaşananlardı. Yaklaşık bir aydır yaşananlar bir süredir iyi bildiğimiz bir gerçeği tüm çıplaklığıyla ortaya serdi. Siyasal iktidarın tüm kadrolarıyla nasıl bir zaafiyet içinde olduğunu maalesef çok acı bir şekilde tecrübe ettik. Deprem ülkesinde yaşadığımız gerçeği ortada iken alınması gereken tedbirler 20 yıldır alınmamıştır. Halk için depreme karşı rantı odaklamayan bir kentsel dönüşüm gerçekleştirilmemiş, rant için dolgu alanları imara açılmış, konut dikilmemesi gereken yerlere gökdelenler dikilmiştir. Depremden sonra bölgeye gitmeyen kurtarma çalışmaları nedeniyle insanlarımız enkaz altında ölüme terk edilmiş, dayanışma gösteren halkın çalışmaları engellenmeye çalışılmış ve depremzedelerin yaralarını sarması beklenen devlet halen daha en basit çadır ihtiyacını dahi karşılayamamıştır. 

İnsanlar yakınlarını tırnaklarıyla enkazdan çıkarmaya çalışırken üstüne bir de Cumhurbaşkanı’nın “not ediyoruz” söylemiyle karşı karşıya kalmışlardır. Bizler de not ediyoruz: bize reva görülen ölümü, yapılmayan denetimleri, gelmeyen yardımları not ediyoruz. Cenazelerimizi hafriyat sayanları, aileleri ölen çocuklarla evlenilebileceğini fetva verenleri, diyanetiyle, iç işleriyle, inşaat çeteleriyle, rant gruplarıyla, merkezi ve yerel yöneticileri ile deprem öncesinde ve sonrasında tüm yaşanılanların sorumlularını not ediyoruz.  Depremin bu kadar can almasında sorumluluğu bulunan Cumhurbaşkanından bakanlarına, belediye meclis üyelerinden müteahhitlere karşı tüm sorumluların ayrıca bu süreci fırsat bilerek suç işleyen herkesin cezalandırılması için tüm süreçlerin takipçisi olacağız. Ve söz veriyoruz; depremde hayatını kaybeden tüm yurttaşlara ve depremzedelere adalet nöbetçileri olarak söz veriyoruz, bu katliam hesapsız kalmayacak. 

Adalet Nöbetçileri adına 

Av. Yeşinil Yeşilyurt

Bültene kayıt ol