Enflasyonda çelişkili rakamlar ve depremin olası etkileri

03.03.2023 - 09:06
Haberi paylaş

Sebze ve fiyatları tırmanıyor... TÜİK'e göre Şubat ayında yıllık enflasyon yüzde 55,18 oldu. TÜİK'le aynı yönetimi kullanarak hesaplayan ENAG'a göreyse gerçek rakam yüzde 126,91.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat verilerini göre aylık enflasyon bir önceki aya göre yüzde 3,15 olarak gerçekleşti.

TÜİK Ocak'ta aylık enflasyonu yüzde 6,65, yıllık enflasyonu yüzde 57,68 açıklamıştı. Devletin resmi kurumunun hesabına göre fiyatların artış hızında düşüş yaşanıyor.

Bağımsız akademisyenlerin hesaplamasına göre ise Şubat'ta aylık enflasyon yüzde 7,21. ENAG geçen Ocak'ta aylık enflasyonu yüzde 9,3 hesaplamıştı. Yıllık enflasyonu yüzde 121,6 olarak duyurmuştu. Yani ENAG'a göre fiyatların artış hızı artmaya devam ediyor.

Öte yandan TÜİK, ENAG’a ikinci kez dava açtı.

Neler pahalandı?

Şubat ayında bir önceki aya göre en fazla fiyat artışı, yüzde 24,56 ile sebzede (patates ve bazı yumru bitkiler hariç) oldu.

Meyvede ise yüzde 10,47 fiyat artışı gerçekleşti.

Depremin etkisi görüldü mü?

TÜİK’ten yapılan açıklamada “Ülkemizin yaşamış olduğu deprem felaketi nedeniyle, 2023 yılı Şubat ayında Gaziantep, Malatya ve Hatay Bölge Müdürlüklerimize bağlı olan illerde ‘alan (saha) fiyatları’ derlenememiştir" denildi.

Depremin yıktığı iller, Türkiye ekonomisinin yüzde 10-15'ini oluşturuyordu. Gerek can kayıpları gerek mecburi göçler ile vasıflı iş gücü zarar görürken, eksilen üretim sonucu bir dizi temel üründe fiyatların hızla artmaya devam etmesi önümüzdeki aylar boyunca devam edecek.

Bültene kayıt ol