Güvensiz yapılarda ölmeyi değil, güvenli yapılarda yaşamayı istiyoruz

28.02.2023 - 09:30
Haberi paylaş

Avcılar Kent Konseyi düzenlediği açıklamada "Huzurla evlerimizde oturmak, çocuklarımızı güvenle okullara göndermek, iş yerinde deprem olursa bu bina çöker mi endişesi yaşamak istemiyoruz” dedi.

Avcılar Kent Konseyi’nin çağrısıyla Marmara Caddesi Deprem Anıtı’nda bir araya gelen halk, "Güvensiz yapılarda ölmeyi değil, güvenli yapılar da yaşamayı istiyoruz” dedi. Yapıların denetimine halkın güvenemediği belirtilen açıklamada, "Huzurla evlerimizde oturmak, çocuklarımızı güvenle okuduğu okullara göndermek, iş yerinde acaba deprem olursa bu bina çöker mi endişesi yaşamak istemiyoruz” denildi.

"Sağlam yapı sağlam hayat demektir”, “Deprem sarsar denetimsizlik öldürür”, “Deprem öldürmez binalar öldürür” dövizlerinin taşındığı basın açıklamasına Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ve çok sayıda insan katıldı.

Basın açıklamasını Avcılar Kent Konseyi Başkanı Turgay Halisçelik okudu. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçekliğine vurgu yapan Halisçelik, “Neden hala insanlarımız enkaz altında kalmak zorunda? Biz Avcılar halkı olarak çok iyi biliyoruz ki İstanbul’da olabilecek 7 ve üzeri büyüklüğünde bir depremden en çok etkilenecek ilçelerden biriyiz. Ülkemizin yer bilimcileri tarafından da sürekli olarak uyarılıyoruz. Halk deprem konusunda tedirgin ve oturduğu yapılarına güvenmemektedir” dedi.

2019’dan bu yana özellikle Avcılar’da hızlı bir kentsel dönüşüm çalışması yapıldığını söyleyen Halisçelik, “Ancak bu kadar hızlı bir dönüşüm içerisinde halk olarak Maraş depreminde gördüğümüz ve dehşete düştüğümüz ortak kaygıyı dile getirmek durumundayız. Bu yapıların denetimi ne kadar itinayla yapılıyor ve kentsel dönüşüm sonrası yapılan yeni binalarda oturmak ne kadar güvenli? Yalnızca kâğıt üstünde değil; fiilen de bazı önlemlerin alınması konusunda güvende hissetmek istiyoruz. Huzurla evlerimizde oturmak, çocuklarımızı güvenle okuduğu okullara göndermek, iş yerinde acaba deprem olursa bu bina çöker mi endişesi yaşamak istemiyoruz” diye konuştu.

Toplanan deprem vergilerinin halkın barınma sorununu çözmek için kullanılması gerektiğinin altını çizen Halisçelik, "Öncelikle deprem riski olan her il ve ilçede deprem ve zemin müdürlüğü birimleri kurulmalı, buralarda konusunda uzman kişiler istihdam edilerek ilgili kurum ve kuruluşlar, meslek odaları ve üniversiteler ile birlikte ortak çalışmalar derhal başlatılmalıdır. Halk kaderine terk edilmemelidir” dedi.

Bültene kayıt ol