Antakya'da on binlerce kişinin öleceği biliniyormuş

24.02.2023 - 09:31
Haberi paylaş

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) tarafından yayınlanan rapora göre, 1,5 milyon Hataylının en az 30 binin öleceği bilindiği halde kent depreme hazırlanmadı.

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği'nden dört profesör, bir araştırma görevlisi ve bir uzman hekimin yerinde görerek ve araştırarak hazırladıkları Hatay Raporu, deprem gerçeklerinin Cumhurbaşkanı'ndan, İçişleri, Milli Savunma ve Sağlık Bakanlarına, AFAD'dan Kızılay'a kadar "afet yönetimi" sorumlularının söylediklerinden çok daha vahim olduğunu ortaya çıkardı.

Raporda resmi bilgi ve belgelere, yasa ve yönetmeliklere ve deprem mağdurlarının beyanlarına dayandırılan çarpıcı tespitler yer aldı. 

Deprem hazırlığı yoktu

AFAD il yetkilileri tarafından en son yapılan çalıştayda kentte mevcut yapı stoku göz önüne alındığında, hiçbir iyileşme olmadığı takdirde 7,5 büyüklüğündeki bir depremde en az 30 bin kişinin öleceği öngörülmüş. Hiçbir iyileşme olmadı ve çok daha fazla insan öldü. 

Arama kurtarma geç başladı

Hatay'da depremi yaşamış herkes ilk 48 saatte sistematik arama kurtarma çalışmalarına başlanmamış olduğunda ısrarlıdır. İlk iki gün yalnızca bireysel çabalar, az sayıda sivil toplum örgütlerinden gelebilen gönüllüler ve bazı yerel olanaklar ile arama kurtarma çalışmalarına başlanabilmiş olması, enkazdan canlı kurtarılabilecek yurttaş sayısını sınırladı. 

AFAD yetersiz ve liyakatsizdi

Hatay'da AFAD hızlı yanıt vermede gecikmiş, koordinasyonu sağlamakta ise özellikle erken dönemde yetersiz kalmıştır. Bölgede hizmet vermeye çalışan kamu ya da STK yetkilileri ortak görüşü, karar süreçlerinin birleştirilerek bu haliyle tek elde toplanması ile bürokrasinin arttığı, mevcut potansiyelin kullanamadığı ve zaman kaybedildiğidir.

Yardımlar yönetilemedi 

Rapor yardımların sevk ve idaresinde ilk günlerde daha fazla olmak üzere koordinasyon eksikliğini vurguladı. 12-17 Şubat arasındaki günlerde yapılmış gözlemlerin kaydedildiği rapor Hatay'a çok sayıda yardım yüklü aracın girmesine rağmen bu yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında halen sıkıntılar yaşandığını gözlemlemiştir. 

En az 60 bin kişi öldü 

Ekip bölgeden ayrılırken tüm deprem bölgesinde 36 bin ölüm bildirilmiş olmasına karşın ziyaret sırasında yerel yöneticiler ve bazı akademisyenlerle yapılan görüşmelerde, yalnızca Hatay'da en az 60 bin kişinin enkaz altında kalarak yaşamını yitirdiğine ilişkin tahminlerin ağır bastığını saptamıştı. Halen Hatay'da kaç binanın enkaz haline geldiği ve bu binalardan kaç kişinin ölü veya yaralı olarak çıkartıldığına ilişkin veriler halen yoktur. Kırsal bölgelerde özellikle de göçmenlerin hiç bekletmeden kayıplarını toprağa vermeleri dolayısıyla kayda geçmeyen çok sayıda ölümden söz edilmektedir.

Bültene kayıt ol