Hukukçulardan deprem için adalet nöbeti

24.02.2023 - 09:28
Haberi paylaş

Maraş merkezli depremler sonrasında yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken hukuk örgütleri, İstanbul'daki Çağlayan Adliyesi önünde "Hak, hukuk, adalet" sloganıyla bir günlük Adalet Nöbeti tuttu.

Basın açıklaması yaparak nöbeti başlatan hukuk örgütleri arasında, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Demokrasi İçin Hukukçular vardı. Eyleme Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, İstanbul Mimarlar Odası Başkanı Esin Köymen ve İstanbul Barosu'ndan birçok hukukçu katıldı.

"Herkes için adalet" , "Depremi afete dönüştüren, bilimi dışlayan sorumsuzluktur" pankartlarının açıldığı basın açıklamasında konuşan Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, "Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Halkın ekmeği adalettir. O ekmeği bize yıllardır bayatlatarak yedirmeye çalışıyorlar. Şimdi tekrar o ekmeği yoğuracağız ve halka sunacağız. Halka adaleti sunacağız" dedi. 

Annesi Hatice Can ve babası Mithat Can'ı depremde kaybeden insan hakları savunucularından İstanbul Barosu'na bağlı avukat Eren Can, hem acılı hem de öfkeli olduğunu belirtti. Toplumsal olarak ortaya çıkan öfkenin doğru yönetilmesi gerektiğini ifade eden Can, "Anne ve babamı, arkadaşlarımızı, komşularımızı kaybettik. Şehrimiz yerle bir oldu. Ben doğrudan Hatay'a gittiğimde hiçbir arama kurtarma çalışması yoktu. Bir şehir tamamen kaderine terk edilmişti. Orada 3,4 gün boyunca sadece gönüllüleri gördük. Orada sadece siviller ve gönüllüler vardı ve onlara buradan teşekkür etmek gerekiyor" dedi.

ÇHD'den Çiğdem Akbulut bölgedeki "yağmacı" denilerek darp edilenlere dikkati çekti. Akbulut, "Özellikle Hatay'da ırkçı saldırıların arkasında devleti görebiliyoruz" dedi. ÖHD İstanbul Şube Eşbaşkanı Esra Bilen de, mültecilerin "yağmacılıkla" suçlandığını vurgulayarak, birçok kişiye linç girişimi olduğunu kaydetti. 

Demokrasi İçin Hukukçular'dan Devrim Avcı, enkaz altında binlerce yurttaş varken iktidarın ortalıkta olmadığının altını çizdi. İktidarın Olağanüstü Hal (OHAL) ilan ettiğini hatırlatan Avcı, yardımların da geç geldiğini vurguladı. 

Bültene kayıt ol