Türk Tabipleri Birliği: Uyuz vakalarının yaşandığı alanda ilaç var, su yok

16.02.2023 - 13:51
Haberi paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Depremle ilgili basın açıklamalarının 9’uncusunu gerçekleştirdi. İshal, uyuz, bit ve ÜSYE vakalarının görülmeye başlandığı bölgeye dair konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, "Böyle bir örgütsüzlük daha önce hiç görülmedi. Şimdiye kadar tüm ihtiyaçların giderilip geçici barınma alanlarının sağlanması gerekirdi. Ancak yapılamadığını görüyoruz. Gerekli güvenlik önlemlerinin alınarak, insanların güvenli barınma alanlarına taşınması gerekiyor” diye konuştu. 

Hatay’dan aktarım yapan Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Muhammed Mehtar, “Enkaz alanlarında çadır diye adlandırılan demir boruların üstüne atılmış battaniye ile kaplanmış alanlarda kalan insanlar mevcut. Çoğunluğu Suriyeliler” dedi. Mehtar çalışma yürüttüğü Emek Mahallesi’nde ciddi şiddet vakalarının yaşandığına değindi. Göçmenlerin hem kolluk hem de çevrede yaşayan insanlar tarafından darp edildiğini ifade eden Mehtar, “Bu insanların başvurabilecekleri bir yer yok” diye konuştu. Çocuklarda uyku problemlerinin yaşandığına dikkat çeken Psikiyatrist Mehtar, “En temel sorun barınma ve güvenlik sorunu” dedi.

Adıyaman’dan aktarım yapan Dr. Serra Şimşek, kentte hijyen ve sanitasyon tedbirlerine dair bir çalışmanın henüz olmadığını ifade etti. Şimşek “Çöplerin toplanmasına dair bir gelişme var. Çöp biriktirdiğimiz alandan çöpler alınıyor. Ama su ile ilgili sıkıntı devam ediyor” diye konuştu. Şimşek, kusma ve ÜSYE vakalarının görüldüğünü aktardı.

Adana’dan yayına bağlanan TTB 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten de bölge genelinde halen temiz su ihtiyacının devam ettiğini söyledi. Elektriğin bir kısım alana verilebildiğini ifade eden Ökten, “Tuvalet en büyük sorun. Kentlerde çöpler yığılmış durumda” dedi. Bölgede ishal vakalarının yaşanmaya devam ettiğini sözlerine ekleyen Ökten, en temel nedeni temiz suya erişimin olmaması olarak ifade etti. Öte yandan çok sayıda konteynırlarına AFAD veya valilik tarafından el konduğunu da hatırlatan Ökten, karavanlar ile bölgede çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Adıbelli de bölgede çalışma yürüten depremzede meslektaşlarının barınma ihtiyaçlarının devam ettiğine değindi. Adıbelli, “Gezip ziyaret ettiğimiz hemen her ilde çöp yığınları vardı. Dün Hatay’daydım. Kısmen bir temizlik çalışması vardı. Ancak halen tuvalet ve su ihtiyacı giderilmemişti.” dedi. ÜSYE, uyuz ve ishal vakalarında artış yaşandığını ifade eden Adıbelli, “Uyuz’a dair sağlık çalışanlarının elinde mevcut bir ilacın bulunduğunu öğrendik. Ancak ilaç kullanımı ardından duş alınması gerekli. Ve bölgede seyyar duş yok” diye konuştu.

Bültene kayıt ol