Patronlar depremi öne sürerek zam talebini bastırıyor

14.02.2023 - 14:19
Haberi paylaş

Patronlar binlerce insanın yaşamını yitirdiği Maraş merkezli depremi haklarını talep eden işçilere karşı kullanıyor. Çorlu’daki Tamteks’te ek zam talep eden işçiler, “Memleket deprem ile uğraşıyor, siz neyin peşindesiniz” şeklinde karşılık alıyor.

Yeni yılla birlikte ücret zamları gündeme gelirken, birçok iş kolunda işçiler yapılan zam oranlarını şubat başında ücret aldıklarında öğrendi. Çorlu’da bulunan Barış Tekstil’de ücretlere yüzde 45 zam yapılması işçiler tarafından tepkiyle karşılandı. Bu konuyla ilgili fabrika müdürü ile görüşen işçilerden 8’i işten çıkarıldı. Tepkiler devam edince fabrika müdürünün “Piyasada daha fazla zam olursa tamamlarız” dediğini aktaran işçiler, tepkilerin şimdilik durduğunu ifade ediyor.

İşçiler iş yavaşlattı

Çorlu’da tekstil iş kolunda ortalama yüzde 40 civarında yapılan zamlarla ücretler 12 bin lira civarına geldi. Piyasanın altında ücret aldıklarını ifade eden Taner Triko işçileri de yüzde 40 zam yapılması üzerine üretimi yarı yarıya düşürdü. Bir haftadır iş yavaşlatan Taner Triko işçileri eğer olumlu bir cevap gelmezse üretimi durduracaklarını söylüyor.

Yapılan düşük zamma itiraz edilen fabrikalardan biri de Tamteks. Fabrika yöneticileri ile görüşen işçiler yöneticilerin, “Memleket deprem ile uğraşıyor. Maraş, Antep yıkılmış. Siz neyin peşindesiniz” diyerek depremi fırsata çevirmek istediklerini vurguluyor. Tamteks işçileri, “Deprem için en çok biz üzüldük. Yapabildiğimiz yardımı da yaptık. Ama Tamteks sürekli çalışıyor ve para kazanıyor. Onun aklına biz zam isteyince deprem geliyor” diye tepki gösteriyor.

Bültene kayıt ol