'Diyaliz hastaları bölge dışına çıkarılsın, gönüllü hekimler çalışmaya başlasın'

12.02.2023 - 10:38
Haberi paylaş

TTB deprem bölgelerindeki sağlık sorunlarına dair çok sayıda veri paylaştı. Bölgedeki sağlıkçıların da depremzede olduğunun unutulmaması gerektiği belirtilerek "Gönüllü hekimleri sahaya alın" denildi.

Türk Tabipleri Birliği deprem sonrası beşinci basın toplantısını yaptı. Basın toplantısında Dr. Ercan Yavuz, “Deprem alanları normal vatandaşlar için risk barındırırken diyaliz hastaları için daha da riskli. Bu koşullara diyaliz hastalarının dayanması mümkün değil. Bu hastaların il dışına çıkarılması gerekir” dedi. 

Depremin etkilediği 10 ilde hekimlerin birer depremzede olduğunun unutulmaması gerektiğini hatırlatan ve Adıyaman’dan toplantıya bağlanan TTB MK üyesi Dr. Aydın Şirin, “Depremzede hekimler şu an sahada çalışmak istemiyorlar. Gönüllü hekimleri sahaya alın” çağrısında bulundu.

Basın toplantısını açılış konuşmasını yapan TTB MK üyesi Dr. Alican Bahadır, “Sağlık Bakanlığı’na neredeyse her gün bir ya da iki kez yazı yazıyoruz. Umarız taleplerimiz dikkate alınır” diyerek Sağlık Bakanlığı ile henüz bir  temas kuramadıklarını hatırlattı. 

Hatay’dan yayına bağlanan TTB MK üyesi Dr. Onur Naci Karahancı; hijyen, temizlik malzemeleri ve barınmanın halen çözülmediğine dikkat çekti. Karahancı, “ Yaşlı ve çocuk gibi grupları için risk devam ediyor. Çadır yardımı neredeyse hiç yok. Seyyar tuvalet yer yer var. Tuvaletlere dair sıkıntı devam ediyor. Ancak seyyar banyo hiç yok!” dedi.

Tüm çocukların aşılanmalarının yeniden düzenlenmesi ve hızla uygulanması çağrısı yapan Karahancı, “Isınmaya dair sorunlar Hatay'da devam ediyor. Isınma akciğer riski sorunları arttırıyor” diye konuştu.

Deprem alanlarında çalışan hekim ve sağlık çalışanlarının da birer depremzede olduğunu hatırlatan Dr. Karahancı, “Buradaki hekimlere şu tarihte çalışmaya başlayın demek bu süreci okumamaktır. Gönüllü bin 500 hekim başvuru yaptı. Sağlıkla ilgili sorunları bir türlü görmüyorlar” dedi.

Bültene kayıt ol