Adıyaman sahipsiz

08.02.2023 - 14:12
Haberi paylaş

Depremin ardından Adıyaman adeta çökmüş bir kent durumunda. Kamu binalarının da yıkıldığı kentte belediye binası da yerle bir oldu. İnsanlar kentte hâlâ ulaşılamayan yerler olduğuna dikkat çekiyor. Adıyaman Valisi ve Belediye Başkanı da durumun vahim olduğuna dikkat çekip acil yardım istedi.

Deprem nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan yaşlı, çocuk ve kadınlar yağışlı havada ara sokaklarda yaktıkları odunlarla ısınmaya çalışıyor.

Adıyaman'da yakınlarını kaybeden yurttaşlar, yardım gelmediği için valiye tepki gösterdi. Valiliğe toplanan yurttaşlar, 'Yardımlar nerede?' diyerek valiyi protesto etti, 'Adıyaman sahipsiz' şeklinde slogan attı.

İnsanlar donarak ölüyor

Bölgede yardım faaliyetleri için bulunan Adıyamanlılar Vakfı Ankara Şube Başkanı Hüseyin Duran izlenimlerini Independent Türkçe’ye anlattı: Şu an Adıyaman'dayız. Valilik binasının yanındayız. Olayın üzerinden yaklaşık 30 saat geçti. Binalarda canlı insanlar var, şu anda yeterli ekipman olmadığı için çıkarılamıyorlar. Hatta çıkan bazı cesetlerin donarak öldüğü tespit edildi. Cesetlerde hasar yok, donmuşlar, kas katı kesilmişler. Adıyaman'ın sesini duyun.

Hastane yıkılmak üzere

Adıyaman’dan bir yurttaş hastanenin yıkılmak üzere olduğunu, çocuk hastaların çıkarıldığını, şehirde elektriğin olmadığını ve Adıyaman’a acil destek gerektiği bilgisini paylaştı. Videoda; “Durum gerçekten kötü. Şurada gördüğünüz bina yıkılmak üzere. İçeride yoğun bakımda çocuk hastalar var. Sabahtan beri sevk etmeye çalışıyoruz onları. 3 çocuk kaldı. Çalışanlar bile girişte oturuyorlar. Sık sık yukarı çıkıp çocuklara bakıp geri geliyorlar. Elektrik jeneratörle veriliyor. Bütün şehirde elektrik gitmiş. Hiçbir şekilde elektrik yok. Adıyaman’a mutlaka destek gerekiyor” dedi.

Adıyaman Devlet Hastanesi'nde morgun dolması üzerine, depremde yaşamını yitirenler battaniyeler içinde hastane koridorunda bekletiliyor. Hastanedeki durumu telefon kamerasıyla kayda alan bir yurttaş, "Morgda yer kalmadığı için ölüleri kırmızı ve yeşil alana taşıyorlar. Milletin yarısı da hala göçük altında. Adıyaman sahipsiz. AFAD yok, hiç kimse yok millet kendi imkanlarıyla bir şeyler yapıyor" ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Adıyaman'da yurttaşlarla görüştü. Deprem sonrası kimsenin gelmediğini söyleyen yurttaşlar, "Millet enkazın altında soğuktan donarak öldü. 'Biz varız' diyorlar. Hani neredeler? Bu kadar insan öldü, çocuk öldü. Kimse gelmedi" diyerek yetkililere tepki gösterdi.

Bültene kayıt ol