Kentler fay hatları üzerine inşa ediliyor, yetkililer görmezden geliyor

07.02.2023 - 12:15
Haberi paylaş

JMO Genel Başkanı Hüseyin Alan, oda olarak fay hatları üzerinde inşa edilen kentlere dair birçok rapor hazırladıklarını ve Cumhurbaşkanlığı dahil ilgili tüm kişi ve kurumlara ulaştırdıklarını ancak bunların hiçbirinin ciddiye alınmadığını söyledi.

Odanın, son depremin en yoğun hissedildiği Maraş, Hatay, Osmaniye gibi Doğu Akdeniz fay hattı üzerine oturan kentlere dair ayrıntılı raporları olduğunu aktaran Alan, “Cumhurbaşkanı ve tüm ilgili kurum ve kişilere, ilgili bakanlar İçişleri Bakanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı, genel müdürlükler, valilikler, illerin milletvekilleri de dahil olmak üzere bu raporları gönderdik. Hiçbirinden bir geri dönüş olmadı” dedi.

“Ülkemizin kentleri, ranta ve talana, beton lobilerine teslim edilmiş durumda” diyen Alan şunları söyledi; “Ne fay hatları üzerinde doğru düzgün bir tedbir, ne bunun üzerine oturan kentlere dair bir tedbir alınıyor. Sıvılaşma riski yüksek gevşek zeminler üzerine her gün binalar yapıyoruz. Yani biz bunu söyleyince, ‘ya ne olacak? Denizin ortasına bile bina yaparız’ diyorlar. Buyurun işte yaptıkları binalarda insanlar nasıl can veriyor, görüyoruz”.

Fay hattı üzerinde kritik tesisler

Deprem bölgesinde fay hattı üzerinde kritik tesislerin olmasına dair raporları ve uyarıları bulunduğunu belirten Alan, “Osmaniye raporumuzda yazıyor, Bakü - Ceyhan boru hattı fay zonu üzerinde. Ceyhan dolum tesisleri fay zonu üzerinde inşa edilmiş. Osmaniye sanayi Tesisleri doğrudan fay zonu  üzerinde.  Bazı kritik tesisler var, barajlar fay zonu üzerine inşa edilmiş. Doğalgaz boru hattı patladı şimdi, Maraş ve Antep arasındaki bağlantı. Çok sayıda yerleşim yerinde bu kış günü doğalgaz yok. Hatay Havalimanının nasıl parçaladığını gördünüz. Fay zonu üzerine, Amik ovasının ortasına Havalimanı yaparsanız böyle olur” dedi.

Fay yasası çıkarılmalı, Afet Bakanlığı kurulmalı

Son iki yılda aralarında Kovid-19’un da bulunduğu doğa kaynaklı afetlerden dolayı Türkiye'de 200.000 insan öldüğünü aktaran Alan, Fay Yasası çıkarılmalı ve Afet Bakanlığı kurulmalıdır dedi. AFAD Başkanlığının afet yönetiminde eleman ve yetki açısından yetersiz olduğunu söyledi.

Bültene kayıt ol