Adana'da ruhsatlı binaların da yıkılıyor olması tartışılmalı

07.02.2023 - 11:56
Haberi paylaş

Adana’da meydana gelen depremde yıkılan 11 binada ölü sayısı 60’a yaralı sayısı 854’e yükseldi.

Adana’da yıkılan ve hasar gören binaların 1999 Marmara depreminin hemen ardından 2000 yılında hayata geçirilen yapı denetim yasası ve deprem yönetmeliğine uygun inşa edilen bölgelerde yer alan binalar olması ruhsatlama aşamalarının ne kadar güvenilir olduğu sorusunu gündeme getirdi. 

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, "En aşağıdan en yukarıya doğru inşaat mühendislerinin, mimarların, şehir plancılarının, yerel yöneticilerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin mevcut bina envanterini tespit etmesi ve yenileme çalışmalarına gitmeleri gerekmektedir." dedi. 

TMMOB İKK Sekreteri Ahmet Uncu, Büyükşehir Belediye Meclisi’ne Deprem Daire Başkanlığı kurulması ve Adana’daki bina envanteri çıkarılmasını önerdiklerini, önerilerinin Büyükşehir Meclisi’nde Cumhur İttifakı üyeleri tarafından reddedildiğini belirtti, "Bunun vebali onların boynunadır” diyerek tepki gösterdi.

Ruhsatlı binaların yıkılmasının tartışılması gerektiğini dile getiren Uncu, “Bu binalar ciddi olarak denetlenmeli, beton sınıfı bulunmalı, yıkılan binalardan çelik numuneler alınarak teste tabi tutulup, projesi denetlenmeli, zemin etüdü denetlenmeli. Buna göre sorumlu kimse ciddi olarak ceza verilmesi gerekir. Bina kimin denetiminde yapılmışsa ondan sorulması gerekir. Beton sınıfına hangi laboratuvar bakmış, demirini kim test etmiş, zemin etüdünü kim yapmış? Yıkımın sebebi bulunduktan sonra gerekli çalışmalar yapılıp sorumlusu bulunmalıdır” diye belirtti.

Bültene kayıt ol