İhraç edilen akademisyenler, geri dönmeleri hâlinde kendi şehirlerinde çalışabilecek

Anayasa Mahkemesi (AYM), 12 Ocak tarihinde aldığı kararla ihraç edilen akademisyenlerin yeniden işe başlamaları hâlinde üç büyük şehre atanamayacağı yönündeki hükmü iptal etti.

OHAL döneminde KHK ile kamu görevinden çıkarılan akademisyenlerin işe iade edilmeleri hâlinde kendi üniversitelerine dönemeyeceği ve İstanbul, Ankara, İzmir dışında bir şehirde çalışabileceği yönündeki hüküm AYM tarafından özel hayata saygı gösterilmesini isteme hakkına aykırı bulunarak iptal edildi.

7075 sayılı kanunun 10’uncu maddesinde yer alan hüküm şöyleydi:

“Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bildirilenlerin atama teklifleri; Ankara, İstanbul, İzmir illeri dışında ve 2006 yılından sonra kurulan yükseköğretim kurumlarına öncelik verilmek kaydıyla, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından kamu görevinden çıkarıldığı yükseköğretim kurumu haricinde tespit edilecek yükseköğretim kurumlarından birine önceki kadro unvanlarına uygun olarak on beş gün içinde yapılır.”

Bu hükme göre karar veren YÖK, işe iade edilen akademisyenleri daha önce görev yaptıkları üniversite ile üç büyük şehir dışındaki illere atıyordu. AYM, kararında bu hükmü “kategorik yasak” olarak değerlendirdi. AYM’nin iptal kararı, üniversiteye dönen akademisyenlerin eski üniversitelerine dönebilmelerinin yolunu açabilir.

ilginizi çekebilir

6022835400_bac207e533_z
Alex Callinicos: ABD doları egemenliğinin çözülmesi
EPSON scanner image
(Seçtiklerimiz) Taner Akçam: Oğuzhan Müftüoğlu vesilesiyle Türk solu
d8aa7a63-e92d-4e44-b95e-7a637991ef45_5760x3840
ABD elini Küba’dan çek!