HDP kapatılamaz

12.01.2023 - 09:12
Haberi paylaş

HDP'nin Hazine yardımı hesabı geçici olarak bloke edilirken, kapatma davasında karar yaklaşıyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine bloke kararını verdi. Bu kararla birlikte 10 Ocak günü yapılacak hazine yardımının partinin eline geçmesi engellenmiş oldu.

Daha önce Yargıtay iddianamesinde talep edilen bu adımı atmayan AYM, herhangi bir gerekçenin bulunmamasını sebep olarak göstermişti.

AYM'de, HDP'ye hazine yardımı oylaması 9'a 6 sonuçlandı. Kapatma kararı verilebilmesi için 10 mahkeme üyesinin onayı gerekiyor.

Bölgedeki 15 baroya göre AYM'nin kararı anayasaya aykırı, düşünce ve seçim özgürlüğünü engellenmeye dönük antidemokratik bir müdahale

Kapatma davasında sona gelindi. Sıra Yargıtay ve HDP'nin sözlü savunmalarının ardından AYM'nin nihai kararı vermesine geldi. Yargı kılıcı, HDP'nin üstünde sallanıyor. Ya HDP, öncülü olan yasal Kürt partileri gibi kapatılacak ya da Hazine yardımı kesilerek cezalandırılacak. Mali blokaj, seçim kampanyasında partiyi ekonomik olarak felç adımı olarak da değelendiriliyor.

Olası kapatmanın iki sonucu

HDP seçimlere katılması bu şekilde engellenecek. Bu seçeneği gören HDP, başka bir partinin çatısı altında seçimlere katılmaya hazırlanıyor

Kapatma davasında yargılanan 500'e yakın HDP yöneticisi, milletvekili ve aktivistler siyasi yasaklı hale gelecek. Bu büyük bir siyasi tasfiye anlamına geliyor.

Savaşın en şiddetli yıllarında siyasi çözüm bulmak için kurulan Kürt partileri, her seferinde devletin hışmını çekmiş ve ard arda kapatılmıştı. HEP, DEP, HADEP, DEHAP, ÖTP, DTP, BDP, şimdi de HDP hedefte.

HDP'nin en önemli özelliği çözüm sürecinde, siyasi muhataplardan biri olması için Türkiye çapında kurulması. Haziran 2015 seçimlerinde  yüzde 13,1 oy alarak meclise 80 milletvekili ile giren ve üçüncü büyük grubu oluşturan HDP, mecliste çoğunluğu kaybettirdiği Erdoğan ve AKP'nin başlıca düşmanı oldu. Çözüm sürecinin bitmesi ile birlikte AKP'li bakanlarla fotoğraf çektirip protokoller imzalayan HDP'li vekiller - başta Selahattin Demirtaş olmak üzere - ağır cezalara çarptırıldı. Halen 4 binden fazla HDP üyesinin tutuklu olduğu tahmin ediliyor. Halkın oylarıyla seçilen belediyelere iki dönemdir devlet tarafından el konulması, sistematik baskı sürecinin en önemli halkalarıydı.

Çözüm sürecinin parçalanması ve barış girişimlerinin kesilmesi, sadece Kürt seçmenlerin seçme ve seçilme haklarını ele almadı. Kurulan baskıcı rejimin antidemokratik uygulamaları halkın çoğunluğuna baskı ve adaletsizlik olarak geri döndü.

Siyasi bir yargılama sonucu HDP'nin kapatılması kabul edilemez. Bu sadece Kürt seçmenler ve solun bazı kesimleri için değil, Altılı Masa için de bir sınav olacak. Keza HDP seçmenlerinin desteği olmadan ne iktidar ne de muhalefet bloku seçim kazanacak oy oranına sahip değil.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol