Siyasi iktidarın Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a (EYT) ilişkin düzenleme yapma girişimini, patronlar kaygı ile karşıladıklarını açıkladılar.
Patron örgütlerinin en büyüklerinden olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Çalışma Bakanlığına yazdığı mektupta, EYT düzenlemesinden rahatsız olduğunu belirtti. Uygulama sonrasında yüklü kıdem tazminatı ödemesi ile karşı karşıya kalacaklarını, nitelikli iş gücünü kaybedeceklerini, emeklilerin yeniden çalıştırılmasının ek maliyetler getireceğini açıkladı.
Diğer bir işveren örgütü İstanbul Ticaret Odası da düzenlemeden ötürü ciddi bir kıdem tazminatı yükümlülüğü ile karşı karşıya kalacaklarını, bu nedenle çok kaygılı olduklarını açıkladı.
Hükümetin bu noktadan sonra geri adım atması, milyonlarca EYT’de büyük bir hayal kırıklığına yol açacak. Toplam 1 buçuk milyon EYT’li düzenlemenin hayata geçeceğine büyük umut bağlamış durumda.
1999 yılında işçilerin ve memurların yasal hakları yok sayıldı
8 Eylül 1999'da çıkarılan bir yasa ile emekli olmak için gerekli olan prim gün sayısına yaş şartı da eklendi. 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta kaydı olanlar, haksız bir biçimde, prim günleri dolsa da emekli yapılmadılar, yaş sınırını beklemek zorunda bırakıldılar. Halbuki bu kişiler işe girdiklerinde emeklilikle ilgili bir yaş sınırı yoktu.
Değişiklikten önce, emekliliğe hak kazanabilmek için sigortalılık süresi ve prim gün sayısındaki koşulların karşılanması yetiyordu. Değişiklik öncesinde kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme koşulunu yerine getirenler emekli olabiliyordu.
Siyasi iktidar, şimdi bu seçeneği tekrar emekli olmak isteyenlere vereceğini iddia ediyor. Bu durumda olan 1,5 milyon işçi ve memurun gözü kulağı yeni çıkacak EYT yasasında. Herhangi bir sulandırmaya, hakların kısıtlanmasına karşı güçlü kitlesel eylemlerle cevap vermek üzere hazır bekliyor.