Düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmak için sansür yasasına hayır!

27.09.2022 - 15:50
Haberi paylaş

TBMM Genel Kurulu 1 Ekim itibarıyla yeniden “mesaiye” başlayacak. Mesainin ilk adımı ‘dezenformasyon yasası’ adıyla bilinen ama halkın ‘sansür yasası’ adını verdiği konunun gündeme getirilmesi olacak.

Meclis tatile girmeden önce ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Endüstri Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ adıyla gündeme getirilen teklif tepkilerin yoğunluğu nedeniyle çekilmişti. 

Kanun teklifi internet haber sitelerinin süreli yayın kapsamına alınması gündeme getirilecek. Basın kartı başvuruları İletişim Başkanlığı’na yapılacak. Fakat yeni kanunun en tehlikeli bölümü “Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.” maddesi.

Tüm muhalefet bu kanunun iktidarın seçime hazırlığının bir parçası olduğu ve muhalefetin özellikle internet ve sosyal medya mecrasında susturulmasının amaçlandığı konusunda net.

Bu teklifin bir daha gündeme getirilmemek üzere geri çekilmesini sağlamak, kırıntısı kalan demokrasiyi korumak açısından elzemdir. 

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol