DSİP: 6-7 Eylül, bir daha asla! Irkçılığa hayır!

06.09.2022 - 10:58
Haberi paylaş

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi'nin (DSİP) açıklaması:

1955 yılının 6 ve 7 Eylül günlerinde, başta Rumlar olmak üzere azınlıklara yapılan pogromun mağdurlarını, saldırıların 67’inci yıldönümünde anıyoruz.

Bu saldırılar, baştan aşağı örgütlüydü. Hatta dönemin rütbeli askerlerinden biri yıllar sonra itirafta bulunurak "6-7 Eylül de bir Özel Harp işiydi. Ve muhteşem bir örgütlenmeydi..." demişti.

Saldırılarda 15 kişi öldürüldü, 300 kişi yaralandı, çok sayıda kadın tecavüze uğradı, 5.214 ev, 1.004 iş yeri, 73 kilise, 1 sinagog, 2 manastır, 26 okul tahrip edildi. Tahrip edilen mekânların yüzde 59’u Rumlara, yüzde 17’si Ermenilere, yüzde 12’si Yahudilere aitti. 

Pogromun amacı azınlıkları zorla göndermekti ve bu oldu 1964 Rum Sürgünü ile tamamlanan süreçle on binlerce Rum ve diğer azınlık halklardan yurttaşlar, göç etmek zorunda bırakıldı. Bu esnada muazzam bir servet de gasp edilerek el değiştirdi.

6-7 Eylül pogromu, ardından gelecek birçok katliam ve saldırıya kapı açmıştır. Kürtler, Aleviler ve devletin hedef gösterdiği toplumsal kesimler de böylesi örgütlü saldırıların hedefi olmuştur.

Geçmişte işlenen suçlarla hesaplaşmadığımız takdirde, bunların kendilerini tekrar edeceği açıktır.

6-7 Eylül’ün pogromcu geleneği Rahip Santoro’dan Malatya Zirve Yayınevi katliamına, Hrant Dink’ten Sevag Balıkçı’ya kadar cinayetlere ve Garo Paylan’a yönelik suikast ifşalarından nefret söyleminin yaygın bir şekilde ve karşılığında hiçbir ceza alınmadan kullanılmasına kadar her alanda, yakın tarihin her kanlı pratiğinde karşımıza çıkıyor.

Bu gelenek bugün göçmenlere yönelik saldırganlıkta, kullanılan dilde, yalana dayalı propaganda makinesinin örgütlenmesinde kendisini gösteriyor.

Irkçı ve faşist odakların kışkırtmaları sonucu Suriyeli mülteciler katlediliyor.

Adeta yeni pogromların provaları yapılıyor.

Buna 'dur' demeliyiz. Irkçılık insanlık suçudur. Hedef aldıklarıyla sınırlı kalmayarak, emekçilerin demokratik kazanımlarına ve örgütlenmeleri yönelecek bir tehdittir.

6-7 Eylül, bir daha asla. 

Irkçılığa karşı birleşmeli, göçmenler başta olmak üzere düşmanlık gösterdiği tüm yurttaşlarla dayanışmalıyız.

6-7 Eylül mağdurlarından özür dilensin!

Irkçı ve ayrımcı uygulamalara derhal son verilsin!

6 Eylül 2022

 

Bültene kayıt ol