Enflasyondaki artış duracak demişlerdi, yine tam tersi oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayı TÜFE verilerini açıkladı. Buna göre enflasyon, yıllık olarak yüzde 80,2 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay bu rakam yüzde 79,6 idi. ENAG’a göre ise yıllık enflasyon yüzde 181 oldu

TÜİK verilerine göre artışın en yüksek olduğu ana harcama grubu yüzde 117 ile ulaştırma oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup ise yüzde 27 ile haberleşme oldu.

TÜİK tüketici fiyatları verileriyle birlikte üretici enflasyonunu yansıtan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) verilerini de yayımladı. Buna göre Ağustos ayında (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 143,7 arttı.

ENAG: Enflasyon yıllık yüzde 181,4

Akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise Ağustos ayı itibarıyla yıllık enflasyon oranını yüzde 181,4 olarak açıkladı.

TÜİK rakamları ile ENAG rakamları arasındaki 101 puanlık fark, işçi ve emekçilerin ücret ve gelirlerine yansıyor. Böylece hükümet ve pek çok özel sektör kuruluşu ücretlere yüzde 181 zam yapacağına yüzde 80 zam yapıyor, gerçek ücretler azaltılmış oluyor.

Hükümet, TÜİK aracığı ile ekonomik krizin bedelini emekçilere ödetmeye devam ediyor. İşçilerin ve emekçilerin ücretlere gerçek enflasyon oranında zam istemesi, en işçi önemli talebidir.

ilginizi çekebilir

304965
Filistin Eylem Komitesi: Gazze ablukası intifadayla kırılacak!
000-74PP7ZU
Gazze şehri bombardıman altında, Sumud Filosu Gazze’ye gidiyor
2025_09_09T143003Z_1272711583_RC28OGAYYLOD_RTRMADP_3_NEPAL_PROTESTS
Asya’da mücadele dalgası: Yozlaşmış ve baskıcı yönetimler düşüyor