Devasa servet transferi

15.08.2022 - 15:06
Haberi paylaş

Bakan Nebati'nin "çok faydalı sistem" dediği Kur Korumalı Mevduat'la bir avuç zengin daha da zengin ediliyor. Hazine ve Merkez Bankası'ndan harcanan toplam tutar Temmuz'da 60,6 milyar TL’ye buldu. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın rakamlarına göre yapılan ödemeler:

Mart: 11,7 milyar TL

Nisan: 4,6 milyar TL

Mayıs: 4,8 milyar TL

Haziran: 16,1 milyar TL

Temmuz: 23,4 milyar TL

Toplamda ulaştığı miktarın büyüklüğü Türkiye kapitalizminin toplam dış borcuyla karşılaştırılabilir. 

Toplam dış borç 451,2 milyar dolar. KKM'ye para yatıran zenginlere şu ana kadar ödenen miktar, dış borcun yedide birinden fazla. Üstelik dolar ve euro karşısında Türk Lirası değer kaybetmeye devam ediyor. 1 dolar 18 lira sınırına dayanmışken, kur yüksedikçe KKM ödemeleri de artıyor.

Aralık 2021'de uygulamaya konan bu sistemin amacı, TL'nin değer kaybını önlemek olarak açıklanmıştı. Dövizlerini bozup TL olarak bu hesaba girenlere, dövizdeki artışa göre paralarının da artacağı sözü verilmişti. Ne TL'nin değer kaybını önleyebildiler, ne de şirketlerin dolarizasyon politikasını engelleyemediler. Ortaya çıkan sonuç bir azınlığın servetine servet katmak oldu. Bütçe, KKM yüzünden rekor düzeyde açık veriyor.

Örtülü faizle işletilen bu sisteme para yatıran üç ayda (Mart, Nisan, Mayıs) yüzde 18,3 kazandı.  Açılan hesap sayısı bakanlığa 1 milyonu aştı. Bu hesaplarda tutulan paranın büyük kısmını şirketler tarafından açılan hesaplarda duruyor. 83,5 milyon Türkiye vatandaşı ödediği vergiler, bir azınlığı daha da zengin etmek için KKM hesaplarına aktarılıyor.

Bu sistem bir soygundur. 

Bültene kayıt ol