Sağlıkçılara yapılan ek ödemeler ve özlük haklarını düzenleyen yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı. Türk Tabipleri Birliği yönetmelikle, "emek sömürüsünü artıran performans sisteminin daha belirgin" kılındığını ve çalışanlara para cezası getirildiğini söyledi ve yönetmeliği tepkiyle karşıladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından yönetmeliği, "Kitap gibi sağlam" diyerek savunmuştu.
TTB Merkez Konseyi Üyesi Kazım Doğan yönetmeliği "karmaşık, emek sömürüsünü artıran performans sisteminin daha belirgin halde hissedildiği" bir metin olarak nitelendirdi. Doğan "Mesela yönetmelik, bir devlet memuru bir kınama ceza almışsa ona ikinci bir cezayı öngörüyor ve o memurun bir aylık ek ödemesini kesiyor. Bu, bir anlamda mali şiddettir" diyerek tepki gösterdi.
Doğan yönetmeliğin "Hekimin, yaşamını kazanmak için çok daha fazla hasta bakmaya, çok daha fazla sayıda ameliyat yapmaya yönelteceğini, bunun da bir halk sağlığı sorununa yol açacağını” belirtti. "5 dakikada bir muayene olmaz ama hekim, ücreti alabilmek için çok daha fazla sayıda hastaya daha kısa sürede bakmak zorunda" dedi. Doğan, Bakanlığın "karmaşık" açıklamasını şöyle özetledi: "Sağlık Bakanlığı, eğer ayın 15'ine kadar köle gibi çalışırsanız, ay sonunda bir önceki aydan biraz daha fazla alabilirsiniz' demek istiyor. Bunun tercümesi bu. Bir sonraki ay ne alacağını hiçbir sağlık emekçisi bilmiyor. Maalesef hayat, hekimler açısından Sayın Bakan'ın tweetlerindeki kadar sevimli değil."
Aile hekimleriyle ilgili düzenleme yok
TTB; yönetmelikte aile hekimleriyle ilgili bir düzenleme olmaması, üniversitelerin çoğunluğunun ek ödeme yönetmeliği kapsamı dışında kalmasını eleştirdi. Hekimlerin taleplerinin çok basit olduğunu ama bu “karmakarışık yönetmeliğin" basit taleplere yanıt vermediğini söyledi, hekimlerin taleplerini şöyle sıraladı:
▶ Güvenceli bir çalışma modeli istiyoruz.
▶ Şiddetsiz bir çalışma ortamımız olsun istiyoruz.
▶ Emekliliğimize yansıyacak, sağlık emekçilerine yakışır bir ücret istiyoruz.