AYM’den Ali İsmail Korkmaz kararı: Polis yeniden yargılanacak

09.08.2022 - 11:25
Haberi paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi direnişi sırasında Eskişehir’de öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin başvurusunu sonuçlandırdı.

Ali İsmail Korkmaz eylemler sırasında siviller ve polislerce şiddete maruz kalmış, başına aldığı sert darbeler nedeniyle beyin kanaması geçirmişti. 38 gün komada kaldıktan sonra 10 Temmuz 2013'te hayatını kaybetmişti.

Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan gerekçeli karara göre, AYM oybirliğiyle “eziyet yasağının maddi ve usul boyutunun ihlal edildiğine” hükmetti.

Kararın bir örneği, eziyet yasağının ihlalinin sonuçlarını ortadan kaldırılması üzere polis memuru Hüseyin Engin hakkında yeniden yargılama yapılması için Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilecek.

Hüseyin Engin, iki kez Yargıtay’a giden davada son olarak mahkemece 7 ay 15 gün cezaya mahkûm edilmiş, cezanın açıklanması geri bırakılmıştı.

Ali İsmail Korkmaz’ın ailesine 67 bin 500 lira tazminat ödenecek.

“Yaşam hakkı” başvurusuna ret

Üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz, 2013 yılında Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir'de girdiği bir ara sokakta polis ve bazı sivillerce dövülerek öldürülmüştü.

Ali İsmail Korkmaz'ın babası Şehap Korkmaz, annesi Emel Korkmaz ile kardeşleri Gürkan Korkmaz, Melike Çakırkaya ve Aylin Taktuk, olaya ilişkin “etkili ceza soruşturması yürütülmemesi, öldürülme biçimi ile ölümünün öncesi ve sonrasında yaşanan olumsuz gelişmeler sonucunda yakın akrabaların yaşadığı ıstırap nedeniyle yaşam hakkı, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ile kötü muamele yasağının ihlal edildiği” gerekçesiyle AYM’ye başvurdu.

Anayasa Mahkemesi, eziyet yasağına dair ihlal tespit ederken, “Yaşam hakkının ihlal edildiği”, “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği” ve “başvurucuların kötü muamele yasağının kendileri bakımından ihlal edildiğine” ilişkin iddialarını kişi bakımından yetkisizlik nedeniyle oy birliğiyle kabul edilemez buldu.

Dava süreci

Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin davada biri polis beş tutuklu ve üç tutuksuz polis olmak üzere toplam sekiz sanık yargılandı.

21 Ocak 2015’teki sekizinci duruşmada karar açıklandı. Mahkeme cezaları "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermek" suçundan verdi, iyi hal indirimi uyguladı.

Mahkeme, tutuklu polis sanık Mevlüt Saldoğan hakkında kasten öldürme suçlamasından değil "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermekten" 13 yıl hapis cezası verdi ancak bu cezaya indirim uygulayarak 10 yıl 10 aya düşürdü.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 4 Şubat 2016’da yerel mahkemenin kararını usul yönünden bozdu. Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davada mahkeme aynı cezaları verdi. İki polisin tutukluluğunu devamına diğer tutuklular İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever'e ise tutuklu kaldıkları 33 aylık süreye mahsuben tahliyesine karar verdi.

Mahkeme, Yargıtay'ın yaralama suçundan cezalandırılmasını istediği tutuksuz polis Hüseyin Engin'e yedi ay 15 gün ceza verip hükmü erteledi. Tahliye edilen sanık Ebubekir Harlar hakkında altı yıl sekiz ay hapis cezası verdi.

Bültene kayıt ol