KPSS soruşturması: Gençlerin sisteme güveni kalmadı

04.08.2022 - 13:23
Haberi paylaş

31 Temmuz’da gerçekleştirilen KPSS sınavındaki skandalın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Halis Aygün’ü görevden aldı. KPSS’deki bazı soruların, Yediiklim Yayınevi’nin deneme kitabındaki sorularla birebir aynı olduğu belirlendi. ÖSYM, iddialarının asılsız olduğunu savundu.

Kamuoyunun yoğun tepkisi üzerine Devlet Denetleme Kurulu (DDK) da sürece dahil oldu. DDK Başkanı Yunus Arıncı, “KPSS’de, problemli bir durum” olduğunu kabul etti.

Uzmanlar tek sorumlunun ÖSYM olmadığını, gençlerin emeğinin çalındığını, baştan aşağı çürüme olduğunu söyledi. Rejim parça parça dökülürken en tepeden en alta kurumların içi boşaltıldı. Yolsuzluk, kayırma, çıkar ilişkisi, keyfilik gibi unsurlar hâkim anlayış haline geldi. Her şeyin sorumlusu iktidar ise hiçbir sorumluluk kabul etmiyor.

KPSS’ye girenlerden büyük tepki

KPSS’ye giren adayların tepkisi çığ gibi büyüyünce ÖSYM, açıklama yapmak zorunda kaldı. Sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “İddiaların asılsız olduğu incelemelerimiz neticesinde anlaşılmıştır” denildi. İdareden yapılan açıklama tepkilerin daha da büyümesine yol açarken binlerce aday, “İki saatte nasıl incelediniz?” diye sordu.

Şaibe iddialarına yönelik kanıtlar ortaya konunca Cumhurbaşkanı Erdoğan, Halis Aygün’ü ÖSYM Başkanlığı görevinden almak zorunda kaldı. İktidarın Halis Aygün’e yönelik jet hızıyla aldığı karar kamuoyunu tatmin etmedi. İktidarın seçim yaklaştığı için “dürüst” görünmek adına Halis Aygün’ü görevden aldığı değerlendirmeleri yapılırken bu problemin sadece bu sınava ilişkin olmadığı ve sorumlularının da cezasız kaldığı ifade edildi.

ÖSYM’nin, 31 Temmuz tarihli KPSS’yi de kapsayan 2022 yılındaki merkezi sınavlara hazırlık için 478 milyon 690 bin TL harcadığı ortaya çıktı. Kamera ve dedektör gibi güvenlik unsurlarını da kapsayan yarım milyar liraya dayanan harcamaya karşın hemen her sınav şaibe iddialarına konu oldu.

Twitter’da on binlerce aday, “2022 KPSS iptal edilsin” başlığı altında toplandı. Sınava yönelik ortaya atılanların iddia olmadığını, sınavın şaibeli olduğunu belirten adaylar, “Derhal sınavı iptal edin” çağrısında bulundu. Emeklerinin çalındığını belirten adaylar sisteme artık güvenlerinin kalmadığını belirttiler.

KPSS iptal edildi

Görevden alınan Prof. Dr. Halis Aygün'ün yerine atanan yeni ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 31 Temmuz'da yapılan KPSS oturumlarının iptal edildiğini açıkladı. Ayrıca 6-7 Ağustos 2022 ve 14 Ağustos 2022'de yapılacak olan KPSS oturumlarının da ertelendiğini söyledi.

Bültene kayıt ol