IŞİD’in Şengal’de Êzidî halkına yönelik uyguladığı soykırımın üzerinden 8 yıl geçti.
Êzidîlerin katliamlar ve fermanlarla yazılmış acılar dolu tarihinde; IŞİD tarafından gerçekleştirilen bu canice saldırı 74’üncü ferman olarak yer aldı.
Irak'taki Êzidiler'e yönelik 3 Ağustos 2014'te gerçekleştirmiş olduğu katliamlar silsilesi Birleşmiş Milletlerce soykırım olarak kabul edildi.
Soykırımda Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki Êzidi kadınlar ve kız çocukları IŞİD mensupları tarafından cinsel köleliğe zorlandı, erkekler sürgün edildi ve binlercesi topluca infaz edildi.
Birçoğu Sincar'da olmak üzere toplamda yaklaşık 5 bin kişinin öldürüldüğü 10 bine yakın kişinin ise esir düştüğü biliniyor.
Êzidi Kürtleri Kurtarma Ofisi verilerine göre, 1500 Êzîdî Kürt kurşuna dizildi.
Şu ana kadar örgüt tarafından kaçırılan 3 bin 100 kişi kurtarıldı. Yaklaşık 2 bin 700 kişiden hiçbir haber alınamıyor.
Soykırım 2014'te başladı. IŞİD'in Êzidilere yönelik katliamı uluslararası toplumda geniş yer buldu ve tepki olarak ABD, IŞİD'e yönelik hava saldırılarına başladı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Avustralya, Sincar Dağları'na kaçan Êzîdîlere uçaklarla acil yardımlar yaptı ve Êzîdîleri savunmaya giden Kürt güçlerine silah desteği sağladı.
IŞİD'in Êzidi nüfusa yönelik eylemleri yaklaşık 500 bin mülteciye ve binlerce kişinin ölümüne veya kaçırılmasına sebep oldu. Soykırım özellikle Almanya'daki diğer Êzîdî topluluklarını da etkiledi.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi 2019'da 3 Ağustos'u "Êzidi Soykırım Günü" ilan etti.