“Cemevlerine saldırılar planlı şekilde yapıldı“

31.07.2022 - 11:07
Haberi paylaş

Muharrem orucunun ilk günü nefret saldırılarına sahne oldu. Ankara'da cemevlerine ve Alevi derneklerine eş zamanlı saldırılar yapıldı. Bir kadın bıçaklandı. Alevi örgütleri, nefret saldırılarını protesto edecek.

Ankara Mamak’ta bir kişi, Şah-ı Merdan Cemevi’nde ibadet sırasında gelerek, içerdekilere sandalye fırlattı. 

Kızılay'daki Türkmen Alevi Bektaşi Derneği’ne gelen saldırgan görevli kadını yere devirerek bıçakladı. Yaralanan kadın hastaneye kaldırıldı. 

Ayrıca Tuzluçayır Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Ana Fatma Cemevi, Gökçebel Köy Derneği, Batıkent Serçeşme Cemevi’ne de taşlı saldırılar yapıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, üç saldırının faili olduğu belirtilen A.O.K.’nin, Eskişehir'e giderken yakalandığını duyurdu.

Saldılar sonrası Demokratik Alevi Dernekleri Ana Fatma Cemevi Ankara Şubesi önünde yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“Bugün Muharrem ayının birinci günü ve Ankara’da Alevilerin cemevlerine ve derneklerine çeşitli saldırılar olduğunu öğrendik. Bu saldırılar eş zamanlı. Bu da gösteriyor ki hepsi planlı bir şekilde yapıldı.

Bu saldırılar siyasal iktidarın Alevileri ötekileştirmesi, inançlarını yok sayması ve onlar üzerinden siyaset yapmasıyla doğrudan alakalıdır. Bu saldırılarda siyasal iktidarın sorumluluğu vardır. Yapanların eşgalleri bellidir. Kamera kayıtları elimizdedir. Şikayetçi de olduk. Bununla ilgili suç duyurusunda bulunduk. Sonuna kadar da peşini bırakmayacağız. Siyasal iktidar bunu yapanları bulmalıdır. Buraya gelen, bize destek olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Yarın tüm Alevi kurumları olarak bir toplantı yapacağız ve sonrasında açıklamamız olacak.”

Alevi örgütleri bugün (31 temmuz) saat 17:00'de bütün illerde eş zamanlı basın açıklamaları yaparak nefret saldırılarını protesto edecek.

Bültene kayıt ol