ETF işçileri hakları için direnişte

25.07.2022 - 10:49
Haberi paylaş

Başta tazminat olmak üzere haklarını almak için üretimi durduran ETF Tekstil işçileri, cuma gününden bu yana fabrikadaki direnişi sürdürüyor.

Kurulduğu yıl 1994’ten bu yana İstanbul Tuzla’da faaliyet gösteren ve 2014’te DERİTEKS’in örgütlendiği ETF (European T-shirt Factory) firması, 30 Temmuz’da fabrikayı kapatma kararı aldı. 330 işçinin çalıştığı fabrikada, temmuz başında 30 işçi işten çıkarılırken, patron işçilere kıdem tazminatlarının yalnızca yüzde 70’ini vereceğini söyledi. İhbar tazminatı, yıllık izinler, ikramiyeler ve bu ayki ücretin akıbeti ise belirsiz.

Kadınların yoğun olduğu fabrikada halen Colombia, Mavi, Golden Point, Kaft, Lara dut gibi ünlü markalar için fason üretim yapan işçiler, ikramiyelerinin verilmemesi üzerine cuma günü işi durdurarak eyleme geçti. ETF’de direnişin başlama sebebi asıl olarak işçilerin büyük bir güvensizlik içinde oluşu. Çünkü patron, işçilere kapatmayı duyurduğunda her ne kadar “Haklarınızı vereceğim” dese de ardından tazminatların gasp edileceği ortaya çıktı. İşçiler kendi aleyhlerine anlaşmaya zorlandı. Öte yandan ETF’nin bayram öncesi makineleri sökmeye başlaması ve sevk etmesi de işçilerde “Hem mal kaçırıyor hem haklarımızı vermiyor” öfkesine neden oldu. İşçiler de sürekli oyalanmalarına karşı “Kurbanlık koyun gibi beklemeyeceğiz” diyerek direnişe başladı.

Bültene kayıt ol