Mücadele kazandırdı: İBB Ağaç A.Ş. işçileri haklı taleplerini kabul ettirdi

14.06.2022 - 16:09
Haberi paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Ağaç A.Ş.’de çalışan 300’ü aşkın işçi bugün yine İBB binasının önünde eylemdeydi. İşçiler, gün sonunda yürütülen müzakerelerde taleplerini kabul ettirmeyi başardı.

İşçiler 13 Haziran'dan beri İBB binasının önündeki eylemlerine devam etti. Zamsız ve sözleşmesiz çalışmaya hayır diyor, eylemlerine, kazanana dek devam edeceklerini söylüyorlardı.

İşten atılmalara, sendikal engellemelere ve baskılara karşı direnen Ağaç A.Ş. işçileri bugün gerçekleştirdikleri eylemde "Direne direne kazanacağız”, “Hak, hukuk, adalet” sloganları attı, öfkelerini “IBB şaşırma, sabrımızı taşırma” diyerek ifade etti.

Ağaç A.Ş. bünyesinde 2500 işçi çalışıyor ve geçtiğimiz yıl işçilerin 1700’ü DİSK’te örgütlüydü. Sistematik baskılar o zaman başladı ve sonuç olarak bu yıl bu sayı 1000'e geriledi..

Park ve bahçelerden sorumlu işçiler asgari ücretin biraz üstünde bir ücretle çalıştırılıyor, 250 lira yol parası ve günlük 13 lira yemek parası alıyorlar.

Antikapitalist Çalışanlardan Çağla Oflas’ın ziyaret ettiği eylemde işçiler, Mart ayında DİSK'e üye olan Ağaç A.Ş. işçileri olarak sendikal mücadeleyi engellemek isteyen patronlarının kendilerini daha önce yukarıdan dayatılan bir baskıyla Türk-İş'e kayıt ettirmişti. Diğer taraftan, Hak-İş de bir yetki davası açarak toplu sözleşme sürecini durdurmuştu. İşçiler, bu mücadeleyi kazanamadıkları takdirde 5-6 yıl boyunca düşük maaşlar ile çalıştırılacakları bir düzenlemeye tabi olduklarını, fakat bu konuda bugüne dek en ufak bir yol alınmadığını aktardılar.

İşyerlerinde baskılar ve mobbing ile yıldırılmak istenen işçiler, engelli çalışma arkadaşlarının zor durumda bırakıldığını, bazı işçilere güvenlik soruşturması açıldığını ve bazılarının da işten çıkarıldığını belirtti.

Ağaç A.Ş. işçilerinin talebi, sendikanın tanınması ve toplu sözleşme sürecinin yeniden gündeme alınması başta olmak üzere; işten atılan arkadaşlarının geri alınması ve ücretlerin iyileştirilmesinden ibaret.

Eylemdeki işçilerle müzakere etmek amacıyla İBB önüne gelen Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı müzakereler için bir heyet kurulmasını istedi.

Heyetin ilk iki talebi kabul edildi: Baskı ve mobbing uygulayan idareciler hakkında soruşturma açılacağı sözü verildi ve işten atılan isçilerin geri alınacağı söylendi.

Ücretlerde iyileştirme ve toplu sözleşme talepleri ise sendika yetkilileri ve işçilerin bulunduğu bu heyet tarafından, belediye yetkilileri ile müzakere edildi. İşçilerin “İnadına sendika, inadına DİSK” sloganları eşliğinde müzakereden dönen heyet, işten atılan işçilerin geri alındığını, engelli işçilerin de raporlarıyla birlikte işbaşı yapabileceklerini duyurdu, ücretler ve sözleşme taleplerinin DİSK ile gerçekleştirilecek toplu görüşmelerde konuşulacağını bildirdi.

Haklı talepleri için mücadeleye devam eden Ağaç A.Ş. işçileri pes etmedi, direnen işçilerin kazandığını gösteren coşkulu eylemleriyle örnek bir mücadele sergilediler.

Bültene kayıt ol