Dolarizasyon enflasyonu körüklüyor

07.06.2022 - 09:31
Haberi paylaş

Dolardaki hızlı yükselişin önüne geçmek için devreye alınan kur korumalı TL mevduat hesabı (KKM) dolarizasyonu arttırdı. 

KKM devreye girmeden önce TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı 38 seviyesindeydi. Bugün ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı yüzde 28'e gerilemiş durumda.

Döviz mevduatının (YP) payı ise KKM devreye girmeden önce yüzde 62 seviyesinde iken, bugün itibariyle KKM ile birlikte yüzde 72'ye çıktı. KKM, dövizdeki değişime duyarlı olduğu ve mevduat getirisi kurdaki değişime göre ödendiği için dövize endeksli mevduat olarak değerlendiriliyor.

Yani KKM'nin devreye girdiği ilk haftadan bu yana TL mevduatın payı 10 puan azalırken dövize endeksli mevduatın payı 10 puan artmış oldu.

YP: Yabancı Para cinsi mevduat, KKM: Kur korumalı dövize endeksli mevduat, TL: TL mevduat

KKM sayesinde yoksuldan zengine para aktarılıyor

KKM ilk olarak 20 Aralık’ta devreye alındı. KKM'ye katılım arttıkça diğer TL mevduatın toplam mevduattaki payı düştü. Bugün itibarı ile KKM'nin payı toplam mevduatta yüzde 14'e çıkarken, KKM hariç TL mevduatın payı yüzde 28'e indi. KKM ile birlikte döviz mevduatının payı yüzde 72'ye yükseldi. 

KKM her ne kadar TL mevduat olarak adlandırılsa da vade sonu getirisi döviz kurlarındaki değişime göre belirlendiği için uzmanlar dövize endeksli mevduat olarak değerlendirilmesini daha uygun görüyor. KKM, dövize endeksli olması nedeniyle dolarizasyonu artırıcı yönde etki yapıyor.

KKM’nin Merkez Bankası’na olan yükü veriler açıklanmadığı için bilinmiyor. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı KKM için Mart, Nisan ve Mayıs aylarında bütçeden 22 milyar lira ödendiğini açıkladı. Alınmasından vaz geçilen vergiler ise bu rakama dâhil değil.

KKM sayesinde hükümet işçilerden, memurlardan topladığı vergileri zenginlere aktarıyor. Dolara ve KKM’ye talebin devam etmesi enflasyonu ve hayat pahalılığını körüklüyor, halkın büyük çoğunluğunun geçim sıkıntısı yaşamasına neden oluyor.

Bültene kayıt ol