Avrupa Konseyi’nden Osman Kavala için raportör

16.05.2022 - 08:41
Haberi paylaş

Parlamenter Meclisi, Avrupa Konseyi’nin yasama organı. Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası bu yasama organının gündeminde. Meclis iki raportörünü Osman Kavala davası hakkında inceleme yapmaları için Türkiye’ye gönderiyor.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye’yle ilgili ihlal sürecini başlatmıştı. Kavala hakkında nereden bakılırsa bakılsın hukuk dışı bir siyasi baskının sonucu olarak verilen kararlar bu ihla sürecinin nedeniydi.

Şimdi iki raportörün incelemeleri bu ihlal süreci açısından da önemli.  

18-20 Mayıs tarihlerinde Letonyalı parlamenter Boris Cilevis ve İngiliz parlamenter John Howell İstanbul ve Ankara’da olacak.

BBC’nin haberine göre “AKPM tarafından araştırma ve bilgi toplama amaçlı (fact-finding mission) kapsamında Türkiye'ye gönderilen raportörlerin, Adalet Bakanlığı temsilcileri, adli merciler ve cezaevleri ile ilgili birimler, baro ve avukatlar, sivil toplum temsilcileri ile bir araya gelmesi öngörülüyor. Bu incelemelere ilişkin ilk gözlemlerini 24 Mayıs'ta ilgili komisyona aktaracak olan gözlemciler, daha sonraki dönemde AKPM'ye raporlarını sunacak.”

İhlal süreci

Şubat ayında Avrupa Konseyi’nin siyasi ayağı olan Bakanlar Komitesi Osman Kavala’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen serbest bırakılmamasını “ihlal prosedürünün” ikinci aşaması olarak oylamaya sundu. Bu Türkiye’ye karşı Avrupa Konseyi tarafından alınan ilk ihlal prosedürü ara kararı oldu.

Tayyip Erdoğan ise “Bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz de tanımayız” diyerek hem AİHM sürecini hem de Türkiye’nin altında imzası olan bir dizi Avrupa ölçekli bağlayıcı hukuki mekanizmayı tanımadığını söylemiş olmuştu.

Raportörlerin incelmesinin sonucunda Avrupa Konseyi yaptırım kararı alacak. Bu kararın ne olacağı hakkında kesin bir hüküm yok. Çünkü daha önce sadece Azerbaycan’a karşı işletilen ihlal süreci sonucunda yaptırım aşamasına gelinmeden Azerbaycan AİHM kararlarını uygulamıştı. Yaptırım başlıkları arasında oy hakkının askıya alınması, üyeliğin dondurulması gibi seçenekler bulunuyor.

Bültene kayıt ol