Ukrayna'da savaş Türkiye kapitalizmini vurdu; yeni zam dalgası kapıda

24.02.2022 - 14:12
Haberi paylaş

Erdoğan yönetiminin dostu Putin'in Ukrayna'nın işgalini başlatmasıyla birlikte TL değer kaybetti, buğday fiyatı yükseldi; Petrol ve doğal gazda yeni zamlar geliyor.

► İktidarın müdahalesiyle 18 TL'den 13,5 TL'ye indirilen doların seviyesi 2 ay dayanabildi. Rus savaş uçaklarının Ukrayna'yı vurmasıyla birlikte dolar 14 liranın üzerine fırladı. TL, euro ve sterlin karşısında da değer kaybediyor. Altın fiyatları ise rekor kırdı.

TL'nin düşüşünün nedenleri, Türkiye kapitalizmin krediler açısından aşırı riskli bulunması ve "jeopolitik riskler" olarak adlandırılan dış politikanın/krizin para biriminin değerini düşüren bir faktör olması. Yakın dönemde Suriye savaşında olduğu gibi bugün Ukrayna savaşı, TL'ye vuruyor.

► Borsa İstanbul Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik harekâtıyla güne BIST 100 endeksinde yüzde 7,6 düşüşle başladı. Açılışın hemen ardından endeks bazlı devre kesici devreye girdi, borsada işlemler durduruldu.

► Rusya’nın işgale başlamasıyla birlikte Avrupa'da doğal gaz fiyatları yüzde 31 oranında arttı. Bu fiyatlamanın sebebi, dünyanın en büyük doğal gaz rezervine sahip ülkelerden birinin başlattığı savaş ve Batı'nın yaptırımları sebebiyle tedarik sıkıntısının baş gösterebileceği.

Faturası ise Türkiye'de petrol ve doğal gaz fiyatlarında yeni bir zam dalgası olarak halkın önüne konulacak. Enerji fiyatlarındaki artış tüm ürünlerde zamlanmaya neden olacak. 

Oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan kısa bir süre önce TL'yi kontrol altına aldıklarını ve şimdi sıranın enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu söylemiş, tabi yine fedakârlık istemişti.

Suriye'de Rus savaş uçağını düşüren, ardından Putin ile Akkuyu'da nükleer santral kurma anlaşması yapan ve tanesi 2,5 milyar dolar olan iki S-400 füze kalkanı alan Erdoğan yönetimi İdlib’te 36 Türk askerinin bombalanarak öldürülmesine ses çıkartmamıştı.

Ukrayna'da savaş ve işgal, iktidarın TL'yi koruma ve enflasyonu düşürme iddialarını şimdiden boşa çıkartmış durumda. Geçim sıkıntısı artıyor.

► Türkiye'de halk ekmek büfeleri önünde kuyruklar büyürken, Ukrayna'da başlayan savaş ile birlikte dünyada buğday fiyatı 9,34 dolarla son 10 yılın zirvesine tırmandı. Sadece buğday değil tüm hammaddelerin ve temel maddelerin fiyatları yükseldi.

Avrupa'da yıkıcı savaşın başlangıcı sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde işçileri ve yoksulları vuracak. 

Savaşın ekonomik faturasını emekçiler değil bundan çıkarı olan siyasi elitler, silah tüccarları, dünyanın ve Türkiye'nin en zenginleri ödemeli.  

Bültene kayıt ol