Dünyada en düşük emekli maaşı Türkiye’de

06.01.2022 - 12:17
Haberi paylaş

Aylıklarına ek zam bekleyen milyonlarca emekli hayal kırıklığına uğradı. Geçim sıkıntısından dert yanan emekliler, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından üzüntü duyduklarını ve beklentilerinin bu olmadığını söyledi. Vatandaşlar, “Ek zam yapılmaması ölüme terk etmek demektir. Emekliler yerlerde sürünüyor” sözleriyle dert yandı.

Emeklileri devletin sırtında yük olarak gören iktidar, yükünü hafifletmek için emeklilerin cebindeki üç kuruşa göz dikti. Enflasyon yüzde 100’lere dayanmışken, 2022 yılı için emeklilere yapılan ücret zammı sonrası, ortalama emekli aylıkları yoksulluk sınırının ancak dörtte biri kadar olacak. Asgari ücrete yüzde 51 zam yapan hükümet, emeklilere yüzde 2,5 ek zammı uygun gördü.

İktidar emeklilerin açlıktan veya hastalıktan ölmesi için elinden geleni yapıyor. En düşük emekli aylığı olarak ilan edilen 2 bin 500 lira, 4 bin lirayı geçen ve yakın zamanda 5 bin liraya ulaşacak olan açlık sınırının ancak yarısı kadar.

Emekliler her gün biraz daha yoksullaşırken iktidar, sofralardaki bir dilim ekmeği daha nasıl azaltacağının peşine düşmüş durumda. Emekliler; ceplerindeki üç kuruşu sağlıkta katkı payına mı, bir dilim ekmeğe mi yoksa doğal gaz faturasına mı vereceğinin hesabını yapıyor. Hükümet ise o üç kuruşu nasıl geri alacağının hesabını yapıyor.

2021 yılında en düşük emekli aylığı bin 500 lira iken Maliye Bakanı “Türkiye’de şehir merkezindeki kiralar ortalama 1261 lira” diye açıklıyor. Halbuki ortalama kira fiyatları 2 bin 500 lira.

Tüm Emekli Sen’den Hıdır Kurtulmaz’la emekli maaşlarına yapılan zammı konuştuk:

“Emekli maaşlarına yapılan düzenleme; bütün emeklilerin en düşük tabanda 2500 liralık bir maaşa  mahkum edilmeleri, dolayısıyla açlık sınırının 4650 lira olduğu ülke koşullarında onları açlıkla baş başa bırakmaktır. Emeklilerin bu durumu hem ülkenin ekonomik durumunu, hem de siyasi iktidarın tercihini göstermesi bakımından önemlidir. Her şeyden önce insani  değildir. Artık en düşük ev kirası bile 2500 liradan başlamaktadır. Verilen maaş ev kiralarını bile karşılayamamaktadır. Son zamanda gelen zamlar  bu maaşları da eritti. Emekliler, temel ihtiyaçlarını en düşük düzeyde bile karşılayamamaktadır. Siyasi iktidar sahibinin sesi TÜİK kanalıyla sahte ve bilimsellikten yoksun verilerle hareket ederek emeklileri açlığa mahkum etmektedir. Oysa bağımsız istatistik kurumu ENAG’a göre yıllık enflasyon %82,81 dir. 2002 yılında en düşük emekli aylığıyla 8 çeyrek altın alınırken; günümüzde 2 çeyrek altın alınamamaktadır.

Emekliler olarak bunu kabul etmiyoruz. Biz Tüm Emeki Sen olarak Türkiye genelinde örgütlü olduğumuz yerlerde sokağa çıkarak tepkimizi basın açıklamaları yoluyla ortaya koyuyoruz. Cumartesi günü de Kadıköy de bir basın açıklaması yapacağız.

Emeklilerin haklarının alınmasının örgütlenmeden geçtiğini biliyor ve bunun için mücadele ediyoruz.”

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol