Kapatma davasının ve namluların hedefindeki parti

05.01.2022 - 14:03
Haberi paylaş

Mecliste grubu bulunan 3. büyük parti HDP, bir kez daha ağır bir baskı ve saldırı dalgası ile karşı karşıya.

2019’da gerçekleşen yerel seçimlerde 65 belediyeyi Halkların Demokratik Partisi adayları kazanmıştı. Bunlardan 49’una İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atandı. 72 belediye eş başkanı gözaltına alınırken, 37’si tutuklandı. Aynı dönem HDP’nin siyasi faaliyetleri sistematik olarak engellendi, çok sayıda partili hapse atıldı. 

Kapatma davası

Bugün seçim anketlerine bakıldığında, HDP’nin yüzde 10 barajının üstünde olduğu görülüyor. Milletvekilleri, parti aktivistleri tutuklanan; yasal demokratik faaliyetleri polis kuşatmasıyla sınırlandırılan HDP, devletin hışmına, AKP+MHP’nin açtığı propaganda savaşına rağmen, seçmenleriyle birlikte ayakta duruyor.

2022 yılı, Türkiye siyaseti ve bu denklemde kilit rol oynayan HDP açısından kritik bir yıl. 

Anayasa Mahkemesi, HDP hakkında açılan ve çok sayıda siyasetçiyi yasaklı hale getirecek kapatma davasında karar verecek. 

Kapatmayı isteyen devlet güçleri, faşistler ve aşırı sağ durmadan HDP’yi karalamaya, seçmenlerin geri kalanına bu partiyi şeytan gibi göstermeye canla başla çalışıyor. Fakat tek çaba bu değil.

Deniz Poyraz’ın katli ve silahlı saldırılar

17 Haziran 2021 günü HDP İzmir İl Örgütü’nü basan silahlı saldırgan, genç partili Deniz Poyraz’ı vahşice katletmiş, ölü bedenine işkence yapıp, bunu whatsapp grubunda paylaşmıştı. Deniz Poyraz cinayeti soruşturmasında bugüne kadar açığa çıkanlara göre, katil İzmir’de şaibeli bir atış poligonunda ve Suriye’de savaş bölgesinde askeri eğitim almış. Olayın bireysel bir saldırı değil, planlı ve örgütlü olduğu baştan belliydi.

28 Aralık’ta bu kez İstanbul Bahçelievler’deki HDP örgütü hedef alındı. 2 partili bıçakla hafif yaralandı. Saldırgan parti binasına tabanca ve bıçakla, katliam yapmak için gelmişti. Ancak partillerin müdahalesi sayesinde amacına ulaşamadı. Saldırgan yakalanırken, soruşturma hakkında gizlilik kararı verildi.

Ertesi gün, 29 Aralık’ta Deniz Poyraz cinayeti davasının ilk duruşması İzmir’de görüldü. Katil, jandarmalarla sıkı fıkıydı, pişkince gülüyordu. Mahkeme düzeninde Poyraz ailesi katile yakın oturtuldu ve katil laf atarak dışarı çıkartılırken acılı ailenin önünden geçirildi.

3 Ocak günü ise HDP Bahçelievler’e silahlı ve bıçaklı saldırıda bulunan Muhammed Eren Sütçü, çıkartıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Saldırganın Bayburt Ülkü Ocakları üyesi olduğu ortaya çıktı

HDP’den elinizi çekin

Devrimci sosyalistler, kapatma davasına karşı HDP ile dayanışıyor, yapılan saldırıların faillerinin açığa çıkarılmasını istiyor.

İstanbul’daki son silahlı saldırının ardından bir açıklama yapan DSİP, şunları vurguladı:

“Bu saldırılar, HDP’ye yönelik kapatma davasının yarattığı iklimin bir sonucudur. 

Bu saldırılar, HDP’nin iktidar tarafından sürekli hedef gösterilmesinin, hukukun yerine keyfiyetin hakim olduğu yönetim tarzının bir ürünüdür.

Bu saldırıların nasıl ve kimler tarafından planlandığı açığa çıkartılmalıdır.

Saldırıları önleyemeyen, sorumlularını bulamayan siyasiler istifa etmelidir.

HDP ile halkların eşit koşullarda kardeşliği için; ırkçılığa, savaş çığırtkanlarına karşı verdiğimiz mücadelede dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz.”

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol