Sosyal medya kullanıcılarını takip altına alan Ankara, Nisan ayında AKP'nin organize ettiği Çanakkale anması yerine, Ermeni Soykırımı konusunda yapılan paylaşımların öne geçtiğini açıkladı.
1915 yılında gerçekleştirilen Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıl dönümü vesilesiyle 2015 yılı boyunca devam eden soykırım kurbanlarını anma etkinlikleri ile farklı ülke liderlerinin Ermeni Soykırımı’nı kabul eden beyanatlarına ilişkin sosyal medyadaki paylaşımların Ankara tarafından takip altına alındığı ortaya çıktı.
Yüzüncü yılında Ermeni Soykırımı’na ilişkin olarak Türkiye’de sosyal medyadan yapılan paylaşımlar, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na bağlı olarak faaliyet yürüten Savunma Teknolojileri ve Mühendislik (STM) A.Ş tarafından takip edildi. Yapılan çalışmada, Twitter paylaşımlarının hangi kaynaklardan yayıldığı, toplumda hangi duygulara yol açtığı saat saat analiz edildiği belirtildi.
Hürriyet’in haberine göre, Türkiye’nin bu zamana dek açıklanan ilk “büyük veri analizi” olma özelliğini taşıyan çalışma için STM bünyesinde özel bir ekip kuruldu. STM, Büyük Veri ve Veri Bilimi Grubu, analiz çalışması için ilk olarak 18-28 Nisan 2015 tarihleri arasında Twitter’dan paylaşılan 1915 Ermeni Soykırımı ile ilgili Türkçe ve İngilizce içerikleri topladı.
24 Nisan’dan önceki ve sonraki süreçte yaşananları analiz etmek amacıyla 10 gün süreyle toplanan bu veriler, STM’nin özgün olarak geliştirdiği Büyük Veri Analitik Platformu’nda incelendi ve duygu analizi (sentiment analizi) yapılarak, saatlik değişim grafiği çıkarıldı.
AKP'nin "algı operasyonu"
Yapılan “duygu analizi” sonucunda, sosyal medya kullanıcılarının 1915’te yaşananlara ilişkin olarak soykırım ifadesi kullanan ülke liderleri hakkında “negatif” duygu eğiliminde olduğu iddia edildi. Açıklanan sonuçlarda, 23 Nisan tarihinde ABD Başkanı Barack Obama’nın Ermeni Soykırımı’na ilişkin yaptığı açıklama ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un Berlin'de yaptığı açıklamanın “negatif duyguyu arttırdığı” iddia edildi.
Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle 2015 yılı boyunca devam eden etkinlik ve duyuruların paylaşıldığı www.armeniangenocide100.org internet sitesini sansürleyerek Türkiye’de erişimini engelleyen Ankara’nın “araştırma” ve “analiz” adı altında sosyal medya üzerinde uyguladığı takibe ilişkin olarak yapılan açıklama, kamuoyunun ve sosyal medya kullanıcılarının yeni bir siber algı operasyonuyla inkârcılığa yönlendirilmesi yorumlarına neden oldu.
İnternet kullanıcılarının izni olmadan yürütülen takibin uluslararası hukuki normlara göre yasal olup olmadığı merak edilirken, takibin sonuçlarına ilişkin olarak yapılan açıklamada yer alan “negatif” duygu artışının hangi kriterlere göre hesaplandığı ise belirtilmedi.
1915’te yaşananların soykırım olmadığı konusunda yurtiçi ve yurtdışında yürütülen propaganda çalışmalarına 2015 yılında da etkin bir şekilde devam eden devlet kurumlarının sosyal medyada yürüttüğü takibe dair açıklanan sonuçların, Türkiye’nin 1915 konusundaki resmi tezine paralel olması da dikkat çekti.
İnkârcılık sosyal medyada da yenildi
Devlet kurumlarının 1915 konusunda benimsediği inkârcı pozisyona rağmen, takip sonuçlarına dair yapılan açıklamada, bu yıl ilk kez 24 Nisan’da yapılan Çanakkale anmasının sosyal medyada geride kaldığı, Ermeni Soykırımı’na ilişkin paylaşımların ise öne geçerek beşinci sırada yer aldığı kaydedildi. Sonuçlara dair yapılan açıklamada ayrıca, Adolf Hitler’in Yahudi Soykırımı öncesi Ermeni Soykırımı’ndan ilham aldığı ve bu yöndeki ifadelerine ilişkin yapılan paylaşımların, Ermeni Soykırımı’nın uluslararası tanınma sürecine yönelik olarak Yahudi halkının desteğini sağlamak amacı taşıdığının düşünüldüğü belirtildi.
Açıklamada ayrıca, Twitter’da ilk iki sırada yer alan #ArmenianGenocide ve #1915NeverAgain etiketlerinin sürekli gündemde kalması için çalışma yapıldığının tespit edildiği öne sürüldü.