Tezkere oylamasının gösterdikleri

28.10.2021 - 14:57
Haberi paylaş

Irak ve Suriye'deki sınırötesi operasyonlar 2 yıl uzatılırken CHP tezkereye 'hayır' oyu verdi. Meclis genel kurulunda yapılan oylamadan aşağıdaki tablo ortaya çıktı.

Tezkereye evet diyenler: AKP, MHP, İYİP

Hayır diyenler: HDP, CHP

Çekimser kalanlar: DEVA

Muhalefet saflarında yükseltilen, muhalefetten de epey hayran toplayan Meral Akşener ve partisinin iktidarın militarist politikalarının bir parçası olduğu bir kez daha görüldü. Eğer Meral Akşener başbakan olursa hükümeti meclise yine savaş tezkeresi getirecek. Türkiye'nin Suriye politikasını eleştirip savaştan kaçan göçmenleri hedef gösteren İYİP aslında sınırötesi askeri hareketlardan memnun ve devam etmesini istiyor. Akşener'in bu tutumu karşısında İYİP genel başkan yardımcısı ve İstanbul milletvekili bile tezkereye hayır oyu verdi.

Oylamanın şaşırtıcı tarafı bundan önceki Irak ve Suriye tezkerelerinin tamamına 'evet' diyen CHP'nin tutum değiştirip 'hayır' oyu kullanmasaydı. Oylama öncesi aralarında devrimci sosyalistlerin de olduğu çok geniş kesimler CHP'ye hayır oyu vermesi çağrısı yaptı. CHP liderliği ise Suriye politikası ile uyumlu bir karar vererek, sağdan milliyetçi hatta militarist gerekçelerle bu oyu kullandı. Bunda CHP'nin milliyetçi karakteri kadar HDP ile yan yana gözükmeme çabası da etkili oldu.

Mecliste tezkereye başından beri 'hayır' oyu veren HDP bu kez de tutumunu yaygın bir şekilde duyurdu ve tezkere karşıtı oyların odağı oldu.

AKP'ye alternatif olarak kendini öne çıkan Babacan'ın DEVA'sı aynı gün içinde iki farklı tutum aldı. DEVA liderliği askeri gerekçeklerle 'evet' oyu vereceğini açıkladıktan saatler sonra bu kez çekimser kaldığını ilan etti. Bunun sebebi DEVA örgütlerinden ve sempatizanlarından gelen basınçtı. Kürt şehirlerinde bol bol toplantılar düzenleyen Babacan Ankara'ya gidince Erdoğan'ın yaptığını yapıyor. 

Irak ve Suriye tezkerelerinin 2 yıl uzatılması, Erdoğan ve AKP 2023seçimlerde yenilse de mevcut Suriye politikasının bir süre daha devam edeceği anlamına geliyor. İktidarı kaybetme tehlikesiyle boğuşan Erdoğan, muhalefeti iktidara gelmesi durumunda sıkıştırmayı hesaplıyor. Zaten İYİP onunla aynı fikirde.

Tezkere oylamasının ertesinde TSK'nın İdlib'e yaptığı 3. askeri sevkiyatının görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Yurttaşların önemli bir kısımının karşı çıktığı Suriye politikası olduğu gibi devam ettiriliyor.

Tezkere oylaması öncesi milletvekillerini 'hayır' oyu kullanmaya çağıran demokratik kurum ve çevrelerin militarizme karşı mücadelesinden başka bir çözüm yolu gözükmüyor.

Bültene kayıt ol