Sayıştay: 2020 yılına ait kamu harcamalarında usulsüzlük var

28.09.2021 - 23:55
Haberi paylaş

Sayıştay, pandemide halka desteği esirgeyen, her felakette halktan bağış toplayan hükümetin kimilerine para yağdırdığını ortaya koydu; çok sayıda şaibe ve usulsüzlük tespit etti.

Cumhurbaşkanlığı Sarayında bir günde 8 milyon lira harcanıyor

Sayıştayın, Cumhurbaşkanlığı denetim raporuna göre, 2020 yılında Saray tek başına yaklaşık 3 milyar lira harcadı. Saray’da bir günde harcanan para, 8 milyon liradan fazla. Saray’ın yıllık beslenme masrafı da ikiye katlanarak 5,4 milyon lira oldu.

Sayıştay raporuna göre, 2020'de personel giderleri 314 milyon lira. Bu tutar 2014 yılında 44,1 milyondu. Sarayın nerelere transfer ettiğini rapordan öğrenemediğimiz cari transferler tutarı ise 386,5 milyon lira. 14 milyon lirayı "kar amacı gütmeyen kuruluşlara" transfer eden Cumhurbaşkanlığı, temsil ve tanıtmaya 32,9 milyon, tıbbi ve laboratuvar malzemelerine 51 milyon, kırtasiye malzemelerine 4 milyon lira harcadı. Mutfak malzemelerine 5,4 milyon lira harcayan Cumhurbaşkanlığı’nın temizlik malzemeleri için yaptığı harcamanın tutarı 6,9 milyon lira. Raporda yer alan verilere göre Saray’ın en yüksek giderlerini 1 milyar 201 milyon lira ile "görev giderleri" oluşturuyor.

4 milyar kayıp, stadyumların kiraları tahsil edilmedi

Öğrencilere, ‘yangın söndürme ve altyapı sistemleri’ uygun olmayan binaları yurt olarak tahsis edip gerekli donanımı sağlamayan Gençlik ve Spor Bakanlığı, spor kulüplerinden milyarlarca liralık kira gelirlerini tahsil etmedi. Denetçilere göre, Bakanlığın 4 milyar lirası da kayıp! Rapora göre 2020 yılında tahsil edilen toplam özel gelirlerle kaydı yapılan tutar arasında 4 milyarlık fark bulunuyor.

Bakanlık, mülkiyetinde veya kullanımında olup spor kulüplerine kiraya verildiği stadyumlardan bazılarının kiralarını tahsil etmedi. Sayıştay denetçileri tarafından yapılan incelemede, 2020 yılı içinde toplam 19,9 milyar liralık kira ücretinin 13,5 milyar lirasının tahsil edilmediği görüldü.

Şehir hastaneleri en çok usulsüzlüğün olduğu yerler

Sayıştay, hasta garantisi verilen şehir hastanelerine devletin fazla ödeme yaptığını belirledi. Sözleşmeye aykırı hareket eden 12 şehir hastanesine ödemelerde yapılması gereken kesinti yapılmadı. Keyfi yatak kapasitesi artıran da oldu, kamu tıbbi cihazlarını iç eden de!

Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığına ilişkin yaptığı denetim, emek ve meslek odalarının Şehir Hastanelerine yönelik yaptığı "ticarethane" eleştirilerini doğrular nitelikte oldu.

Kamu özel işbirliği (KÖİ) modeli ile işletilen bazı şehir hastaneleri, yapılan garanti ödemelei sonucu bakanlık bütçesinin önemli bir bölümünü yutuyor. Denetimlerde, Sağlık Bakanlığının şirketlerden tahsil etmesi gereken bedellerin bir kısmını almadığı ortaya çıktı. Bazı Şehir Hastanelerine ise devlet kasasından fazla ödeme yapıldı.

Yap- işlet- devret modeli otoyollarda milyarlarca lirayı yuttu

Karayollarında yap-işlet-devret kapsamındaki 6 otoyol projesine geçtiğimiz yıl 1,7 milyar dolar ve 35 milyon avro garanti ödemesi yapıldı. Karayolları bilançosunu inceleyen Sayıştay, otoyollarda bilanço skandalını da ortaya koydu: 97,9 milyar lira kayıp. Ayrıca Karayollarının daha düşük bedelle yaptıracağı asfalt işini yüksek bedelle yaptırdığı tespit edildi.

Öte yandan Otoyol Yatırım AŞ (Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel ve Göçay) yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nda, milyarlar kazanmasına rağmen yarım milyar liralık kullanım bedelini iki yıldır ödemiyor.

 

Bültene kayıt ol