Validebağ'da direniş 100. Gününde

28.09.2021 - 21:04
Haberi paylaş

Direnişin 100. gününde Korunun içerisindeki toprak sahada bir araya gelen Validebağlılar, üzerinde “Nöbette 100 gün” yazan dev pankartla birlikte topladıkları 180 bin imzayı sergilediler.

İstanbul Üsküdar’da bulunan, 1’inci derece doğal ve tarihi sit alanı olan Validebağ Korusu’na Üsküdar Belediyesi’nce yapılmak istenen projeye karşı başlatılan nöbet 100 gününü doldurdu. 

Nöbetin 100. Gününde yerel inisiyatifler, bir araya geldi. Validebağ’ın geçmiş mücadelesi, ekosistem tabanlı yönetim planının gerekliliği, bilimin ışığında yürünmesi gerektiği vurgulandı. Kalamış Dayanışması, milletvekilleri, muhtarlar dayanışmaya geldi.

Etkinlikte Validebağ Gönüllüleri Derneği adına söz alan Arif Belgin Validebağ Korusunu korumak için, 1999 yılından beri verilen mücadeleyi özetledi, koruyu sonuna kadar savunacaklarını vurguladı.

Direniş 31 yıldır devam ediyor

Belgin, 1990’lı yıllarda Validebağ Korusu’nu ranta açmaya yönelik girişimlerin başlamasıyla direnişin de başladığını ifade etti. Ocak 2001’de Validebağ Gönüllüleri Derneği’ni kurduklarını anlatan Belgin, son sürece ilişkin ise şöyle konuştu:

“2020 Mart ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Validebağ Korusu’nun yaklaşık 4’te 3’lük bölümü, bakım ve onarım yapılması gerekçesiyle 2 yıllığına Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi. Belediyenin koruda yapmayı düşündükleri arasında 500 araçlık otopark, yazlık sinema, festival alanı, izci eğitim alanı, köpek gezdirme alanı, 172 adet aydınlatma direği dikme, 88 bin m2’lik alana rulo çim döşeme gibi işler var. Bu işler için belediyenin yaptığı ihalenin iptali davasında da mahkeme 30 Temmuz 2021 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermiş, Üsküdar Belediyesi’nin üstüste yaptığı iki itirazı da reddetmiştir.”

Bültene kayıt ol