AYM gözaltında tecavüz ve işkence davasında hak ihlali kararı verdi

15.09.2021 - 20:01
Haberi paylaş

15 Temmuz darbe girişiminin ardından, Afyon'da gözaltına alınan ve OHAL şartlarında 25 gün gözaltında tutulan A.A.'nın işkence ve tecavüz iddiasıyla yaptığı başvuruyu karara bağladı. Mahkeme, bir polisin kendisine tecavüz ettiğini, diğer polislerin bunu izlediğini ve birinin cep telefonuyla kaydettiğini anlatan A.A.'nın, "İnsan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğine" karar verdi. Savcılığın yeniden soruşturma yapmasına hükmeden mahkeme ayrıca mağdura 50 bin lira tazminat ödenmesini kararlaştırdı. Anayasa Mahkemesi kararı oy birliğiyle aldı.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı erkek yetiştirme yurdunda öğretmen olarak görev yapan A.A., 15 Temmuz darbe girişiminden 1,5 ay sonra evinde yapılan aramanın ardından gözaltına alındı. Sağlık kontrolünün ardından Afyon Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi'ne götürülen AA., 25 gün boyunca ağır kaba dayak, tecavüz, tehdit ve hakarete uğradı. 

25. günün sonunda ağır işkence altında kendisine yöneltilen bütün suçlamaları kabul ettiğini ve ifadeleri imzaladığını söyleyen A.A., ardından polislerin de bulunduğu odada doktorun kendisini muayene etmeden beyanla sağlık raporu hazırladığını belirtti.     

Dosyayı karara bağlayan Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Anayasa ve yasaların ilgili bölümlerine atıflar yaparak şu hükmü verdi:

"A. İnsan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA,

B. Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının İHLAL EDİLDİĞİNE,

C. Kararın bir örneğinin insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmak üzere Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığına GÖNDERİLMESİNE..."

Mahkeme ayrıca başvurucu A.A.'ya net 50.000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Kararı, gazeteci Sevinç Özaslan duyurdu ve davanın ayrıntılarını paylaştı: 

"Afyon TEM'deki işkence ve tecavüz iddiaları artık RESMİLEŞTİ. Kimse inkar edemez. İşkencecilerden biri, eğitimci A.A'ya tecavüz etti, diğerleri izledi, biri de telefona kaydetti. A.A.'nın bireysel başvurusunu inceleyen AYM, hak ihlali kararı verdi. Haberi yazarken kanım dondu."

Bültene kayıt ol